fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona "Zlatopis" Ljube Ninkovića objavio album

“Zlatopis” Ljube Ninkovića objavio album

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

zlatopis

Etno/world music sastav Zlatopis, predvođen Ljubom Ninkovićem, objavio je istoimeni album za diskografsku kuću Multimedia music.

Interesantno je da je album Zlatopis prvi koji je istog dana objavljen i na CD-u i digitalno. U digitalnoj prodaji, Zlatopis je dostupan u više od 100 svetskih digitalnih prodavnica, poput Amazona, Itunes, Deezer, Spotify, te je postao dostupan ljubiteljima ove vrste muzike širom sveta.

Album sadrži 12 pesama, a osim tradicionala u aranžmanu Ljube Ninkovića, na CD-u su se našle i četiri Ninkovićeve autorske kompozicije, koje svakako predstavljaju u najpozitivnijem svetlu, muzički žanr world music. S obzirom da je veći broj članova Zlatopisa iz rock miljea, album obiluje dinamikom i pokretljivošću, što čini interesantan kontrapunkt izvornim, tradicionalnim pesmama sa našeg područja. Slušajući Zlatopis, stiče se utisak da je jedan od najboljih načina da se izvorna muzika približi kako široj domaćoj publici, tako i publici u inostranstvu, njeno osavremenjavanje svežim zvukom i bogatim aranžmanima, čega ima na pretek na ovom albumu.

Iako je ovo album prvenac Zlatopisa, uzimajući u obzir prethodni rad članova benda u okviru istog muzičkog pravca, uspeh je zagarantovan. Naime, grupa Zlatopis nastala je od jezgra nekadašnjeg muzičkog sastava Stupovi, koji je u periodu od 2000-te do 2009-te godine, u okviru akcije “Obnovimo sebe, podignimo Stupove”, održao mnogobrojne koncerte u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj gori, gostovao u Austriji, a album Stupova prodat je u neverovatnih 30 hiljada primeraka. Po završetku akcije, Ljuba Ninković, koji je više od četrdeset godina prisutan na domaćoj muzičkoj sceni, zajedno sa nekolicinom članova bivšeg sastava Stupovi, odlučuje da napravi novu, world music grupu “Zlatopis”.

Osim kompozitora i aranžera Ljube Ninkovića, koji na albumu svira makedonsku tamburu i gitaru, grupu Zlatopis čine i: Bojana Brdarić, glavni vokal, Nebojša Brdarić, frule, kaval, jermenski duduk, Jelena Pećaranin, vokal, Dejan Škopelja, bas, Aleksandra Samolov, violina i Goran Petrović, bubnjevi i udaraljke.