fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Voland Le Mat poručuje da "nije fer" (video)

Voland Le Mat poručuje da “nije fer” (video)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Foto: Matej Čelar
Foto: Matej Čelar

Kantautor Voland Le Mat predstavlja novi singl “Nije fer” koji prati i spot autora Ivane Biončine i Tomislava Sokača. Stvaralaštvo Momira Oljače, muzičara koji stoji iza imena Voland Le Mat, tako je bogatije za novu muziku koja logički nastavlja tematski niz dosadašnjih Volandovih pesama.

Voland Le Mat jedan je od pionira nove hrvatske kantautorske scene, a njegov album „Faustopojke“ objavljen 2009. godine stekao je kultni status i dobio priznanje publike, kritike, ali i struke, o čemu je svedočilo i pojavljivanje velikog Arsena Dedića na promociji albuma. Novom singlu prethodila je pesma duhovitog naziva „ChampsUtrinees“, objavljena u junu ove godine, koja je označila prekid višegodišnjeg Volandovog ćutanja.

Prema rečima samog autora, novi singl “Nije fer” jedan je od projekata započetih u periodu stvaralačke inkubacije i koncertne apstinencije. Ova pesma obučena je u prikladno odelo – jesenje, melanholično i setno, onakvo kakvo od Volanda i očekujemo. Tema pesme opet je ljubav, ali ona jednostrana, neuzvraćena i odbačena, što je već prepoznatljiv motiv ovog darovitog autora. Ne čudi stoga ni sam naslov singla koji kao da se obraća ljubavnoj sudbini osuđenoj na neuspeh.

„Sretne se ljubavi rjeđe opjevavaju, one se uglavnom zadovoljno žive, dok nedosežne ljubavi traže neki vid opipljive kompenzacije. Pretjerane i monumentalne kakve već jesu, neskromno zahtijevaju da im se podižu trajni spomenici, da budu uklesane u vječnosti. Dobar dio povijesti umjetnosti povijest je razlomljenih ili nikad ostvarenih ljubavi. Tako je i s ovom pjesmom. Ona je odgovor, najljepši koji mogu dati na jednu dugačku, ustrajnu šutnju“, komentariše Voland svoju zaokupljenost motivom neuzvraćene ljubavi.

Produkciju novog singla potpisuju Voland Le Mat i Ante Prgin Surka koji je odsvirao bubnjeve i pobrinuo se za miks i mastering. Spot za pesmu „Nije fer“ snimljen je na bazenima Cerine u Koprivnici i u okolini Koprivnice, glumci su koprivnički tinejdžeri Paola Crc, Lea Bijač, Filip Dvorskite Martin i Ivan Vuk