-

Uskoro kreće sedmo izdanje Dok „n“ Ritam festivala

S.T.R.A.H.Sedmo izdanje Dok „n“ Ritam festivala održaće se od 14. do 17. juna u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

Godina je 2022; Nad planetom se nadvila strašna senka: u jednom njenom delu traje ratni sukob, čije su posledice uveliko vidljive,a neizvesnost bliske budućnosti čini nas uplašenim i nepoverljivim. Ogroman značaj umetnosti, posebno muzičke i filmske, u prethodnim dramatičnim civilizacijskim periodima jeste istorijska činjenica, o kojoj se stalno iznova govori i koja se stalno iznova istražuje.

Program D’n’R uvek je povezan sa trenutkom u kojem se održava. Po prvi put u takmičarskom programu imamo filmove iz celog sveta. Bazična tema nekih od njih jeste uticaj ratnih okolnosti na stvaralaštvo, neretko u formi dvosmerne analize, u kojoj se istražuje i uticaj muzike u doba trajanja ratnih sukoba.

Slogan ovogodišnjeg festivala glasi Password: DnR7KoordinateAntiratne#

Prvo izdanje festivala u kom u imamo filmove iz celog sveta u takmičarskom programu donelo nam je nove nazive selekcija: Planeta (internacionalna selekcija) i Region 46° N 52′, 23°01’E / 40° S 51′, 13°22′ Nj, selekcija u kojoj se takmiče filmovi sa teritorije nekadašnje Jugoslavije, čije koordinate se nalaze u nazivu selekcije.

Takmičarski filmovi nas vode na karneval u Brazilu, čuvene klubove Portugala i Finske, upoznaćemo tursku minstrelsku tradiciju, kroz pokušaj organizovanja slavljeničkog koncerta u doba Kovida, sa grupom El. Org proći ćemo kroz karijeru dugu četiri decenije,
saznaćemo sve o Uskršnjem rok maratonu, upoznaćemo “rudarski” rok sastav Orlek, kao i novu žensku regionalnu rok scenu.

U revijalnom programu gledaćemo priču o Loranu Garnijeu. U posebnim programima Posvete umetnicima koji su nas napustili između dva izdanja, pričaćemo o Peđi Vraneševiću, Marku Brecelju i Bernardinu Modriću. Specijalne projekcije ove godine donose dva dokumentarca: jedan je film o „kralju romske muzike“ Šabanu Bajramoviću, a drugi je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu. Posle velikog uspeha igranog filma „Toma“, biće zanimljivo istraživati ovog velikog umetnika i iz dokumentarnog ugla. Notabuk nam donosi knjigu Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji (1991-2017).

U okviru programa Koncerti DnR, kao i prethodnih godina u saradnji sa BUNT rok festivalom, pravimo nove dokumente našeg ritma. Koncert zatvaranja prirediće nam grupa S.T.R.A.H. Biće i nekih scenskih iznenađenja.

Pristupite slobodno, ulaz se ne naplaćuje. Ali…morate imati password.

Najnovije vesti

Izdvajamo