-

NaslovnaVestiVesti iz regiona"Trijem za ples" novi je singl benda Garage in July

„Trijem za ples“ novi je singl benda Garage in July

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Foto: Marina Filipović Marinshe

Najavni singl EP-ja benda Garage in July je pjesma „Trijem za ples“ s kojom su bili na ovogodišnjem izdanju Karlovačko RockOff festivala.

Garage in July su visokooktanski Swamp ‘n’ Roll sastav nastao 2011. pod utjecajem The Stoogesa, Velvet Undergrounda, The Rolling Stonesa, The Sonicsa te starog Delta i Chicago Bluesa. Želja im je stvarati i prašiti rock ‘n’ roll dok god su živi te dalje prenositi izvorni duh i naslijeđe Delte. Bilo ih je četvero, sad ih je troje: Igor Hanžek (bubanj), Marko Bagarić (solo i ritam gitara) i Bojan Đurđević (vokal, bas gitara, usna harmonika). Dosad su objavili EP „Samo Ljubav i Rock ‘n’ Roll„, „Live at „RIBA““ za Slušaj Najglasnije! Zdenka Franjića, LP „7“ i „Imaš li strasti?!“ za Dirty Mojo Records te dva singla („Imaš li strasti„, „Buntovnik ljubavi“) za Croatia Records.

Nastupali su na velikom broju festivala diljem regije među kojima se ističu Demofest (Banja Luka), Kupres Play (Kupres), Kaleidoskop Festival (Tuzla), Underground Festival (Maribor), Prvomajski Inkubator (Krk) i Festival Omladina (Subotica). U listopadu 2015. bend je bio na maloj turneji po Londonu gdje je snimio materijal za spot za zadnji singl s albuma „Imaš li strasti?!“, za pjesmu „Velika duša„.

U veljači 2016. bend je snimio duet s Damirom Trkuljom – Šiljom, pjevačem i gitaristom benda Gatuzo. Radi se o pjesmi „Buntovnik ljubavi“ koja najavljuje novi studijski materijal benda. U travnju 2016. pjesma je dobila i svoj videospot kojeg je režirao prijatelj benda Igor Ilić (frontman Orvela).

U lipnju 2016. godine bend je nastupio na osječkom UFO festivalu, na istoj bini na kojoj je bend imao svoj prvi nastup 7. srpnja 2011. Pet godina poslije, UFO je ponovno označio prekretnicu u radu benda jer nakon tog nastupa bend napušta Leo Fekete, bubnjar benda od samih početaka. Nakon odlaska Lea iz benda, postava se promijenila. Igor je s bas gitare prešao na bubanj, Bojan na bas, a Bagi je ostao na gitari. U toj postavi bend intenzivno počinje s probama, uvježbavajući novi materijal i gradeći novi zvuk. U prosincu 2016. bend odlučuje ekranizirati „Sebe ugasiti blues“ kao simboličan kraj jedne ere benda. Tad u priču ulazi Anđelo Jurkas koji, inspiriran pjesmom, snima kratki igrani film „Gašenje“. Bend kao trojka prvi put nastupa kao predgrupa M.O.R.T.-u u Vintage Industrial Baru, 24. ožujka ove godine. Ubrzo nakon toga počinju snimati svoj novi studijski materijal pod nazivom „Sjaj u blatu EP„.

Za snimku i miks novog singla bio je zadužen Ivan Podoreški „Pocmeister“, master je odradio Goran Martinac, a glazbu, tekst i aranžman – Garage in July.