-

NaslovnaVestiVesti iz regionaTribina o rok magazinima i Clash-dan na Festivalu muzičkog filma

Tribina o rok magazinima i Clash-dan na Festivalu muzičkog filma

The ClashProjekcijom biopika o poslednjim danima Četa Bejkera, u sredu, 30. oktobra, u Art bioskopu Kolarac, počinje 4. Festival muzičkog filma. Narednih dana slede dokumentarni i igrani filmovi različitih muzičkih žanrova, tribinski program, kao i dan posvećen kultnom britanskom sastavu – The Clash.

U okviru pratećeg programa festivala Paralelne vizije, u subotu, 2. novembra, od 17 časova, u Art bioskopu Kolarac, biće organizovana tribina na temu „Gde su se otkotrljali rok magazini?“, na kojoj će govoriti:

Moma Rajin, muzički kritičar i urednik (Džuboks, Ritam)
Brajan Rašić, fotograf (Rolling Stoun, NME…)
Pera Luković, kolumnista, novinar, rok kritičar i urednik (Vreme zabave, X zabava)

Povod za tribinu su projekcije dokumentaraca o pola veka najuticajnijeg rok magazina svih vremena „Rolling Stoun – Priče sa ivice, 1 i 2“ (petak i subota, 18.30č).

Nestanak rok štampe kod nas, ali i u svetu, ostavio je prazan prostor, ne samo u domenu muzičke kritike, već i edukacije prevashodno mlađih naraštaja.
O ‘slavnim prošlim’ i nadamo se boljim budućim vremenima, kada je reč o muzičkim i rok časopisima, razgovaraće doajeni kritike, novinarstva i fotografije, koji su radili i stvarali na prostoru bivše Jugoslavije, ali i celog sveta.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju, 3. novembra, projekcijom filmova Džo Stramer u bekstvu (dokumentarni, o španskim danima frontmena sastava The Clash) i London Taun (romantična muzička drama) obeležavamo 40 godina kultnog albuma London Calling.

Ulaz na tribinski program je slobodan, a karte za filmske projekcije koštaju 250 dinara i prodaju se na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Više o filmskom programu /30.10-3 11/ klikom ovde