-

The Strange, Stray Dogg i Haiku Garden u trci za najbolji evropski album godine

Ove godine se u trci za nagradu „Evropski nezavisni album 2018. godine“, organizacije IMPALA, nalaze i tri regionalna albuma.

The Strange iz Hrvatske, Stray Dogg iz Srbije, i Haiku Garden iz Slovenije nalaze se na listi 18. nominovanih.

Nagrada „Evropski nezavisni album godine“, pokrenuta je 2011. godine, zajedno sa godišnjom nagradom za „Izuzetan doprinos evropskoj muzici“ povodom desete godišnjice organizacije IMPALA. Cilj ove nagrade je da se prikaže širina i raznolikost talenata nezavisnog izdavačkog sektora širom Europe.

Nominacije uključuju izvođače različitih žanrovskih usmerenja, kojima je zajednički neosporan muzički, odnosno umetnički kvalitet i autentičnost. Uslov za nominaciju jest da nominovani album mora biti objavljen za neku od Evropskih nezavisnih izdavačkih kuća u toku prethodne kalendarske godine.

Dosadašnji dobitnici ove ugledne nagrade su Efterklang, Adele, The XX, Caribou, Guadalupe Plata, José Gonzalez, Agnes Obel i GURR.

„Ova nagrada namenjena je najkvalitetnijem nezavisnom albumu godine. Ponovo imamo odličan i bogat uži izbor, koji nam podcrtava jednu činjenicu: Nezavisna muzika nastavlja očaravati slušaoce. Sada je na žiriju da odluči ko će biti zaslužni pobednik ove godine“, izjavila je predsednica IMPALE Helen Smith.

Ovogodišnja novost je da će pored novčane nagrade za pobednika, neki od nominovanih muzičara biti izabrani da nastupaju na nekoliko evropskih festivala kao što su M4Music u Švajcarskoj, C/O Pop u Kolnu, The Great Escape u Brightonu, Primavera u Barseloni i MIDEM u Kanu.

Ovo je deveti put da IMPALA organizuje dodelu ove nagrade i ovih 18 izvođača još jednom dokazuje da je nezavisni muzički sektor u konstantnom usponu. Nominovani uključuju širok spektar zanimljivih žanrova i specifičnih autora, od estonskog psihodeličnog dream-pop benda, indie rocka iz Hrvatske, do protugalskog projekta saradnje sa italijanskim izvođačem koji je uspeo da dođe do samog vrha na mnogim listama u Evropi i Americi.

Rezultati glasanja očekuju se krajem ovog meseca.

Kompletna lista nominovanih u 2019. godini:

ALONDRA BENTLEY – “Solar System” (Mont Ventoux)
ANDREA BOCELLI – “Si” (Sugar Music)
BLACK SEA DAHU – “White Creatures” (s-r/Mouthwatering Records)
CHRIS “Chris” (Because Music)
HAIKU GARDEN – “Where If Not Now” (Kapa Records)
ICEAGE – “Beyondless” (Escho/Matador)
NIELS DESTADSBADER – “30” (CNR Belgium)
NOGA EREZ – “Off the Radar” (City Slang)
OLD JERUSALEM – “Chapels” (s-r)
POLIFAUNA – “You Look Like A Lost Soul” (s-r)
RACOON – “Look Ahead And See The Distance” ([PIAS])
RUUSUT – “Ruusut” (Fullstream)
SONDRE JUSTAD – “Ingenting I Paradis” (Petroleum Records)
SOPHIE – “Oil Of Every Pearl’s Un-insides” (Transgressive)
STRAY DOGG – “Look At The Moon” (Odličan Hrčak)
THE STRANGE – “Echo Chamber” (Dancing Bear Records)
ÚSGIN ŰVER – “Patak” (Mana Mana)
VIAGRA BOYS – “Street Worms” (Year0001)

Najnovije vesti

Izdvajamo