-

Sleaford Mods imaju novi album i spot

Sleaford Mods

Jason Williamson i Andrew Fearn su svojim furioznim i sirovim stilom osvežili muzičku scenu Britanije još pre više od decenije. Ovaj dvojac iz Notingema objavio je novi, šesti studijski album po redu pod nazivom „Spare Ribs“ za etiketu Rough Trade Records.

Sleaford Mods, takoreći konceptualno, kroz ceo album razrađuju temu truleža britanskog establišmenta zbog načina na koji se isti suočio sa Covid-19 krizom. Kao duo koji na britanskoj indie sceni predstavlja glas besne radničke klase u borbi protiv preovladavajućeg konzervativizma kroz svoj jedinstveni muzički identitet na tromeđi post-panka, elektronike i hiphopa, a sve pod uticajem mod kulture, ovaj album upravo posvećuju narodu u širem smislu te reči. Kroz simboličnu personifikaciju „rezervnih rebara“ koja predstavlja ulogu naroda u političkom životu, ali i univerzalno gledano, sredovečni late-bloomeri izražavaju oštru kritiku prema vođama i njihovom katastrofalnom upravljanju i delovanju. Kako i sami kažu, čini se da se kod njih sve svodi na sticanje materijalnog bogatstva i razvoj kapitalizma, makar i po cenu zloupotrebe veoma delikatne epidemijske situacije koja vlada na Ostrvu i na uštrb hiljade nedužnih ljudi bez kojih Vlada može komotno živeti, kao bez jednog para rebara viška.

Nedavno je izašao i spot za pesmu „Nudge It“ uz gostovanje pevačice australijskog pank benda Amyl and the Sniffers Amy Taylor, što je druga kolaboracija na ovom albumu. Pesma govori o siromašnim kvartovima engleskih provincija, ljudima koji mrze što tamo žive i sklapaju kraj sa krajem i turistima koji takve životne komplikacije nemaju, te vole da se fotografišu (čitaj: prave selfije) baš usred takvih kvartova, fascinirani arhitekturom – ali i sobom.

Kao prethodnica albumu „Spare Ribs“ krajem prošle godine izašao je spot za numeru „Mork n Mindy“, snimljenu u trojci sa novom nadom indie scene iz Lestera, Billy Nomates.

Sleaford Mods su takođe poznati i po kolaboraciji sa planetarnim muzičkim legendama Prodigy za pesmu „Ibiza“ na njihovom albumu „The Day is My Enemy“ iz 2015. godine.

Najnovije vesti

Izdvajamo