-

NaslovnaVestiVesti iz regionaRomska grupa KAL promoviše novi singl „Chapter 23“

Romska grupa KAL promoviše novi singl „Chapter 23“

Grupa KAL

U procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, Srbija treba da ispuni 35 poglavlja. Jedno od njih je i poglavlje 23 koje se odnosi i na manjine, posebno na Rome. Poglavlje 23 je jedno od prvih koje je otvoreno. i to 18. jula 2016. godine. Kada će biti zatvoreno, niko ne zna.

Evropa je zauzeta nekim drugim problemima i očigledno je da nema dovoljno vremena za Rome. Grupa KAL je inspirisana ovom temom snimila novi singl pod nazivom „Chapter 23“.

„Pesma je kritički i ironični osvrt na to šta se zapravo trenutno dešava, odnosno na situaciju koja se uopšte ne menja već duže vreme. Tekst pesme, koja je inače otpevana na engleskom jeziku, je u stvari doživljaj romskog dečaka, koji živi u getu i sanja da će poglavlje 23 promeniti njegov život kao i živote njegove porodice.“

„Nažalost to se ne dešava i on dolazi do zaključka da ni njegova država ni Evropa sem strateških dokumenata, nemaju prevelik interes da pomognu niti njemu niti romskom narodu.“, navodi se u saopštenju.

Muziku i aranžman pesme potpisuje Dragan Ristić-Kal, tekst su napisali Dragan Ristić-Kal, Lutvija Antić i Petar Antić, za miks zvuka bio je zadužen Aleksandar Zarak, a za video Bruno Lovrenčić.

Eklektični ritam nastao kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, popom donose jedan sasvim nov i originalan zvuk koji se prima od prvog do poslednjeg akorda.
Grupa KAL je nastala 1996. godine. Od tada do danas su odsvirali preko hiljadu koncerata u inostranstvu. Učestvovali su na svim značajnim evropskim festivalima: Roskilde festival – Danska,  Fjužn festival – Nemačka, Pepsi Siget festival – Mađarska, Berlinale festival – Nemačka, Eksit festival – Srbija, Beogradski festival piva – Srbija, Kustendorf  filmski i  musički festival – Srbija, Nišvil džez festival – Srbija…

Do sada su objavili četiri CD-a: Tradicionalna muzika Srbije, KAL (2006.), Radio Romanista (2009.)  i Romologija (2013.). Za KAL i Radio Romanistu, produkciju je potpisao Majk Nilsen, poznat po saradnji sa najvećim svetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Underworld, Snow Patrol, Cure, Jamiroquai.

Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe se, osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. U filmovima je sarađivao kao prevodilac za romski jezik .

Za film Emira Kusturice „Crna mačka, beli mačor“, Dragan Ristić je napisao tekst za pesmu „Bubamara“ koja je postala hit. Kal je otvorio i prvi Kustendorf 2008. godine.

Sa finskim bas gitaristom Semi Jafom je u Helsinkiju svirao i zajedno su osmislili i ostvarili mnoge muzičke projekte.

Muzika koju pravi, nosi u sebi  balkanski stil i romski ritam. Originalan i neočekivan miks koji u isto vreme zvuči i tradicionalno i urbano.

To je čista estetika mola, zato ne čudi što su zapadni, muzički kritičari, stil koji je romska grupa Kal unela u naše živote nazvali Rock´N´Roma, ili Gypsy Rockabilly.

Grupa Kal danas nastupa u sastavu: Dragan Ristić – gitara, vokal, Aleksandra Veljković – vokal, Dušan Gnjidić – bubnjevi, Marko Jeftović – bas, Miloš Kostić – harmonika i Milan Veljković – violina.

Najnovije vesti

Izdvajamo