Raskid13 objavili singl “Pedro Caliente”


Pančevački dragstor/punk bend Raskid 13 izbacio je novi singl, ovog puta pesmu pod nazivom „Pedro Caliente”.

Pesma predstavlja uvod u ono što očekuje sve fanove Raskida 13 – nastup u Božidarcu u Beogradu, 16. decembra koji je uvod u veliku američku turneju koja se očekuje početkom iduće godine.

Novi hit „Pedro Caliente” označava prekretnicu u karijeri benda. Zbog promene političke situacije u svetu do koje je došlo posle pobede Donalda Trampa u Americi, Raskid13 je odlučio da amerikanizuje svoje stvaralaštvo, odnosno da uvede elemente vestern & kantri muzike meksičkog tipa. Ako izuzmemo Nikolu Karovića i Slavka Perovića, ovo je jedan od prvih takvih hitova na našim prostorima, a definitivno prvi u južnobanatskom okrugu.

Iz benda objašnjavaju: “Pedro Caliente je neustrašivi borac za pravdu koji radi 24 časa na dan, a ponekad i više. Legenda kaže da je u fer borbi razbio Šejna iz pesme Darka Rundeka, kao i Huana iz čuvene Bajagine pesme „Tekila, gerila”. Raskid 13 je predložio da se spomenik Pedru Kalienteu postavi na beogradski trg Slavija, ali su se gradski oci ipak odlučili za muzičku fontanu. Predlog da fontana 24 časa na dan emituje pesmu Pedro Kalijente je takođe, bez objašnjenja, odbijen”.

Bend takođe naglašava da pri ovoj poplavi rijaliti programa i gomili efemernih likova koji postaju popularni, a u odsustvu Ive Lole Ribara i Save Kovačevića, mladi konačno dobijaju lik na koji mogu da se ugledaju, što im omogućava da sebe izgrade na pravim vednostima. Pogotovo je važna činjenica da Pedro Kalijente “nikad ne kasni sa kirijom i plaća infostan”.

Prava istina o Pedru jeste da je to izmišljen lik, odnosno fantazija iz detinjstva gitariste Raskida13, Đorđa Živkova.