-

Prilike u crnom – Pregled izdanja black metal solo-projekata za prethodna dva meseca

foto: Todlicht Bandcamp

Black metal zvuk je, kao što je dobro poznato, izuzetno popularan u regionu, a sa gotovo univerzalnom dostupnošću masovnih medija i sve lakše premostivim tehnološkim preprekama snimanju, nova generacija mladih blackera stasava brže nego ikada pre kroz nove projekte koji niču u neverovatnom broju.

Poučeni iskustvom prošlih generacija, ali i legendi žanra svetskog ranga, oni se mahom opredeljuju za artističke poduhvate iz pera jednog čoveka, a današnja kratka revija upravo će se baviti novitetima pod autorstvom kreativnih pojedinaca, izdatih u ovom ili u onom obliku za poslednjih dva meseca. Izdvojićemo neke izvođače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije, i pogledati šta to novo nudi nova generacija regionalnih black metal umetnika.

Испосник (Isposnik) – Mrtva utroba

O debiju novog projekta Sifra Shraddhae smo već pisali krajem avgusta, ali ovaj put valja obratiti posebnu pažnju na singl koji se pojavio na Bandcamp platformi desetak dana ranije.

U trenutku kada se hi-fi produkcijska dostignuća u svetskoj struji black metala nižu jedno za drugim, Isposnik se vidno diči štrokavim, podzemnim izrazom, sa ubojitom lavinom dvaju gitara i udaljenim, odjekujućim treskom „šupljih“ bubnjeva. Umesto klasičnog skrima, na delu je i suho režanje frontmena, čija je kriptična, okultna lirika pretvorila Smrt iz užasnog, neizbežnog završetka u mogućnost transformativnog preporoda i novog početka.

Ipak, zvuk, smenjujući se između sporijih deonica i naelektrisanih, iako ništa manje mističnih uzleta, dovoljno je sugestivan da dočara egzaltiranu, zagrobnu atmosferu bez ijednog slova na papiru. Artikulisana, celovita i najumesnije producirana, ova stvar otkriva potpuno novo poglavlje u Sifrovom razgranatom stvaralaštvu.

Niflungar – Nocturnal Hymns of the Moon

Najsvežije od izdanja pripada projektu Koscheija Bessmertnog, koji je, kako ćemo videti kasnije, bio izuzetno produktivan tokom poslednje dve godine. Sledeći opus od dve pesme, Nocturnal Hymns of the Moon, zahvaljujući kolegi Vodenu vidi projekat u, do sada najbolje produciranom izdanju, uključujući i neke nove elemente poput tragova sintisajzera, sjajne solaže, i melanholičnog završetka u prvoj, „Newborn Elder“, vešto krijući da se zapravo radi o demo EP-ju.

Nadovezujući se na nju, „Vampyre’s Downfall“ otvara slična setna gitarska melodija, inspirisana kompozicijom „Brüder des Schattens“ kultnog nemačkog kraut/new age sastava, Popol Vuh, ubrzo se dajući u pravi ocrnjeni heavy rif. Institucija rifa je, uzgred, ovom projektu uvek bila vrhovni autoritet, a da li je, uprkos potpuno surovoj i ubedljivoj vokalnoj izvedbi, u pitanju odmicanje od neposrednosti monohromnog metal crnila pokazaće samo vreme. Doduše, i bez toga je jasno da ni zlobni blackthrash, ni klasični hard’n’heavy, a ni nešto atmosferičniji teški zvuk nisu strani vrednom Novosađaninu koji, pored ovog, učestvuje u perspektivnom thrash metal projektu Pannox.

Voha / Niflungar – Zavjera noćnih zvjeri

Zagrebački projekat Voha odmah je pronašao zajednički jezik sa protagonistom prethodno pomenutog izdanja, a pakt je bio potpisan antologijskim split albumom, Zavjera noćnih zvjeri, koji je svetlost dana ugledao 23. septembra u izdanju kolumbijske podzemne kuće, Masters of Kaos. Za omot zapečativši uniju dvojice muzičara zaslužena je black metal umetnica Katabasis Design.

Album u trajanju od četrdesetak minuta uspeva da uključi ono najbolje iz pera oba projekta. Multiinstrumentalista Grof Vragovzov, koji potpisuje Vohine numere, odabrao je materijal sa svog pređašnjeg EP izdanja, Tama, koje je, uzgred, tek napunilo godinu dana. Sa sirovom produkcijom, koja nastavlja jaku black metal tradiciju bendova kao što su Stribog i Melkor, Voha se odaje zanosu klavijaturskih deonica, ali se okreće i nordijskim uticajima, nastavljajući put zacrtan od strane bendova poput Windir i Emperor. Trijumfalni duh, koji pak ne preza od melodije, daje krila celom izdanju, koje se završava u mističnoj dungeon synth deonici – aspekt projekta koji će biti još izraženiji na dolazećem albumu.

Šire o Niflungarovoj strani možete pročitati u recenziji posebnog, limitiranog kasetnog izdanja koje je svetlost dana ugledalo početkom februara, zahvaljujući legendarnoj kući Grom Records.

H​ú​rin – The Night of the Futile

Još jedan potpisnik Masters of Kaos lejbla, H​ú​rin, čiji će se demo CD The Night of the Futile obresti u rukama posvećenika crne sirovine krajem oktobra, poreklom je iz Banja Luke, a ovo mu je već treće izdanje za celu godinu.

Vladajući daleko najprljavijom produkcijom među posmatranim mladim nadama, Húrin Thalion – imena preuzetog pravo iz Tolkinovog legendarnog Silmariliona – odlučno se drži proverenih temelja tipa Darkthrone. Zlobni prizvuk „đavoljeg intervala“, kućni snimak i apatična tutnjava programiranih bubnjeva vraćaju u davno zaboravljeno doba blackerskih foruma i projekata koji se sastoje od samo jednog čoveka, zakoračivših u novi milenijum sa namerom da osvoje podzemlje svojim idiosinkratičnim pristupima.

Ovde je pak na delu čista ortodoksija – crno-beli omot sa starinskom građevinom, gothic tipografija i kasetna produkcija koja u „lošem“ zvuku vidi vrednu tekovinu vratiće stara sećanja starijoj generaciji black metalaca i, uz malo sreće, otkriti nove mračne vidokruge mlađoj generaciji slušalaca.

Teufel – Vražje bajke

Najneobičniji, a ujedno i najstariji, slovenački Teufel, alter-ego muzičara Etiennea von Chellerija, teži da svojim projektom predstavi mračni folklor i tradicionalne magijske aspekte nasleđa svoje zemlje.

U tom cilju, na poslednjem digitalnom EP samizdatu pod fantastičnim nazivom, Vražje bajke, Etienne se bavi ritualnim muziciranjem kroz prizmu okultnog folka i atmosferične gitarske melodije, praćene programiranim perkusijama i setnim rifovima. Sve ovo zaokruženo je sjajnim ambijentalnim/dungeon synth komadom, „Zima in mraz“, u trajanju od oko jedanaest minuta.

Ono što projekat izdvaja i uzdiže iznad proseka jeste fantastičan čisti vokal, u najboljoj tradiciji nedavno usnulog benda Urfaust. Baš kao i u Nemaca, slovenački okultizam opevan je zavodljivim, mračnim baritonom koji suštim atmosferičnim magnetizmom višestruko nadomešćuje bilo kakve manjkavosti u sviranju. Da je kvalitet prepoznat od strane globalne scene govori i saradnja sa, znalcima itekako poznatom, kultnom kineskom kućom GoatowaRex, koja je zadužena za kasetno izdanje.

Volfdrag – Black Glow

Prošavši skoro pa nezapaženo uprkos vidljivom uloženom trudu, projekat Volfdrag muzičara i grafičkog dizajnera Miloša Duškića iz Kraljeva verovatno bi bio najprijemčiviji uhu prosečnog slušaoca koji ne mari puno za čari podrumske sirovine. Tu su i tehnične, melodične gitare, koje jasno asociraju na tekovine evropskog talasa s početka 2000-ih i projekte tipa Satyricon i Enslaved; klavijaturska potpora koja uzdiže progresiju u potpuno nove dimenzije; i lirika koja, nimalo naivno, ilustruje jedan ozbiljan afinitet ka okultnom.

Omot u boji, prikazujući dva putnika-namernika tokom predaha u noćnoj tami planinskog predela dovoljno govori o kosmičkoj veličini singla, dok će mističnu atmosferu, uz zvuk dalekih vetrova, akcentovati sjajan akustičan zaključak. Ako Vas ovo nije ubedilo da bacite oko na debitantski album projekta, ništa neće.

Todlicht – Moongate / Todlicht

Bosna i Hercegovina je poslednjih godina daleko naprednija od ostalih zemalja regiona, otišavši u same dubine aktuelnog sirovog podzemlja zahvaljujući naporima pojedinaca vezane za kolektiv Black Plague i još opskurniji i siroviji, VIIIXIII. Pa i izvan tih okvira, diktirajući vizuelnu direkciju i zvuk globalne raw black metal scene, pojedinci sa bosanske scene su iznedrili ogroman broj kvalitetnih projekata, među kojima je i fantastični Todlicht.

Čeljade muzičara poznatog jedino kao Einsiedler, ovaj projekat se, baš kao i mnogi drugi sa te scene, odlikovao saradnjom sa jednim od najjačih kuća u ovom mikrožanru, čuvenim portugalskim Black Gangrene Productions. Doduše, materijal sa kasetnog split-izdanja sa američkim projektom Moongate, pored neizostavne sirovine, daje daleko više u prilog zimske atmosfere svojim evokativnim klavijaturama i gitarskim deonicama. Nalik zvučnim tremolo-promrzlinama i glacijalnim akcentima tipa onih Paysage d’Hiver, kroz koje se promalja ukleti ledeni vokal, Todlicht je u svom poimanju vizije black metala u koraku s vremenom u istoj meri u kojoj je duboko konzervativan. Surovo hladno i đavolski dinamično.

Strahor – Age of the Beast

Najpreduzimljiviji u pogledu logistike koja stoji iza samostalne realizacije projekata, a verovatno i najvrsniji vokalista među probranim projektima, solista Volkh, poreklom iz Lebana, je za svoj solo-projekat Страхор (Strahor) realizovao fantastičan video sa lirikom, koji je već nekoliko dana dostupan na njegovom zvaničnom YouTube kanalu.

Stvar „Age of the Beast“ namenjena je predstavljanju albuma Gde vukovi zavijaju, koji svojim beskompromsinim pagan black saundom najneposrednije ukazuje na klasične black metal sastave, vladavše ovim prostorima deceniju unazad. Dok ubojiti kick i snare razvaljuju sve pred sobom, izmučeni, ali moćan Volkh doziva duh drevnog boga sposobnog da, u času naizgled nepremostivih izazova, običnog čoveka pretvori u nemilosrdnog vuka-ratnika. Pokazujući izbliza mnoge detalje sjajnog omota za koji je zadužen dizajner i muzičar Ivan Radnić (Enchanted Sword), kao i majstorstvo u domenu klasične crno-bele black metal fotografije, Strahor je svojim zovom pobudio dostojnu reakciju tragično malog, ali uvek složnog jezgra slušalaca ovog žanra.

Najnovije vesti

Izdvajamo