-

Preminuo Zoran Simjanović

 

Zoran SimjanovićLegendarni kompozitor i klavijaturista Zoran Simjanović preminuo je juče u Beogradu u 75. godini od posledica koronavirusa.

Simjanović je rođen 11. maja 1946. godine u Beogradu. Sa šest godina počeo je da svira klavir. Karijeru rok muzičara započeo je 1961. kao klavijaturista prve postave grupe Siluete. Sa Siluetama je svirao do leta 1963, kada je prešao u Elipse, u kojima je ostao do prestanka rada grupe 1968. godine. Kao jedan od naših najranijih rok sastava, Elipse su odigrale pionirsku ulogu na domaćoj rok sceni. Sredinom šezdesetih uživali su ogromnu popularnost, a mediji su njihovo rivalstvo sa Siluetama poredili sa rivalstvom Beatlesa i Rolling Stonesa. Sa dolaskom crnog pevača Edija Dekenga, grupa je uvela duvačku sekciju i od ritma i bluza se okrenula ka soulu, postavši tako pionir ovog žanra na našoj muzičkoj sceni. Bili su pobednici prve beogradske Gitarijade, svirali su kao predgrupa na koncertima Searchersa i Holliesa i kao prateći sastav brojnim zvezdama domaće zabavne muzike, pojavili se u filmu Nemirni Kokana Rakonjca i Buđenje pacova Živojina Pavlovića, a bili su i prvi domaći rok bend koji je nastupio pred Josipom Brozom Titom. Sa Elipsama Simjanović je objavio tri EP-a.

Nakon što su Elipse prestale sa radom, Simjanović je diplomirao na beogradskoj Muzičkoj akademiji i posvetio se komponovanju. U prvoj polovini sedamdesetih komponovao je pesme za Dušana Prelevića, Seku Kojadinović, Zafira Hadžimanova i druge izvođače, a od sredine sedamdesetih počeo je da komponuje muziku za pozorište, film i televiziju. Napisao je muziku za filmove Specijalno vaspitanje, Miris poljskog cveća,  Nacionalna klasa, Zemaljski dani teku, Majstori, mastori, Sok od šljiva, Petrijin venac, Maratonci trče počasni krug, Sjećaš li se Doli Bel, Variola vera, Balkan ekspres, Nešto između, Otac na službenom putu, Tajvanska kanasta, Jagode u grlu, Bal na vodi, Lepota poroka, Lager Niš, Već viđenoAnđeo čuvar, Za sada bez dobrog naslovaTajna manastirske rakije, Sabirni centar, Masmediologija na Balkanu, Vreme čuda, Virdžina, Tango Argentino, Tito i ja, Kaži zašto me ostavi, Urnebesna tragedija, Bure baruta, Sjaj u očima, Turneja, Falsifikator, za serije Grlom u jagodeBalkan ekspres 2, Delirijum tremens te brojna druga filmska i televizijska ostvarenja. Napisao je muziku za mjuzikle Beogradosti i Ribe u moru. Komponovao je muziku za brojne pozorišne predstave, animirane i kratke filmove i televizijske reklame. Objavio je više od dvadeset ploča svoje muzike.

Bio je profesor primenjene muzike na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, član Evropske filmske akademije i član Međunarodnog udruženja za animirani film.

Dobitnik je dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, za muziku iz filmova Miris poljskog cveća i Balkan ekspres, Nagrade grada Beograda i brojnih drugih priznanja. Godine 1983. proglašen je počasnim građaninom Valensije.

Godine 1996. objavio je knjigu Primenjena muzika, a godine 2004. objavio je autobiografsku knjigu Kako sam postao (i prestao da budem) roker.

Najnovije vesti

Izdvajamo