-

Preminuo Raša Đelmaš

Raša Đelmaš

Čuveni bubnjar Ratislav Raša Đelmaš, nekadašnji član Pop Mašine, YU Grupe i Zebre, preminuo je juče u Beogradu u 72. godini.

Đelmaš je rođen u Beogradu 1950. godine. Kao srednjoškolac je svirao u grupi Anđeli, a potom je bio član grupa Hendriksova Deca, Mobi Dik i Felix. Godine 1972. je sa basistom i pevačem Robertom Nemečekom, gitaristom i pevačem Zoranom Božinovićem i gitaristom i pevačem Savom Bojićem osnovao grupu Pop Mašina, koju je napustio posle samo nekoliko meseci da bi se pridružio kultnim Siluetama. Iste godine se pridružio YU Grupi, u kojoj je zamenio Velibora Boku Bogdanovića. Postava koju su činili Đelmaš, gitarista i pevač Dragi Jelić i basista Žika Jelić snimila je album YU Grupa (1973), koji je doneo veliki broj hitova i YU Grupu doveo na vrh jugoslovenske rok scene. U postavi koju su činili braća Jelić, Đelmaš i gitarista Miodrag Bata Kostić, YU Grupa je snimila albume Kako to da svaki dan? (1974) i YU Grupa (1975), a dok je Dragi Jelić bio u vojsci, Žika Jelić, Đelmaš i Kostić svirali su na turneji „Kongres rok majstora“ sa Vedranom Božićem, Josipom Bočekom i Goranom Bregovićem.

Godine 1976. Đelmaš je napustio YU Grupu i osnovao bend Zebra sa pevačicom Ankom Lazarević, gitaristkinjom Anom Merlini, klavijaturistom Batom Radivojevićem, basistom Dušanom Lazarevićem, trubačem Miroslavom Stamenkovićem i saksofonistom Karoljem Buraiem. Grupa je snimila album Kažu da takav je red (1979), jedan EP i dve singl ploče. Đelmaš je u grupi svirao bubnjeve i sintisajzere i pevao. Nakon što je grupa prestala sa radom, Đelmaš je objavio solo album Hot rock (1982), na čijem snimanju su učestvovali Anka Lazarević, pevač Zoran Nastoski, gitarista Bata Kostić, basista Lola Andrijić i klavijaturista Laza Ristovski. Nakon objavljivanja albuma, Đelmaš se privremeno povukao sa scene. Godine 1989. se opet pridružio YU Grupi, snimivši sa njom albume Tragovi (1990) i Rim 1994 (1995).

Đelmaš je svirao bubnjeve na albumima Tria DAG, Srđana Marjanovića, Gorana Bregovića, Kozmetike i Bobana Petrovića. Tokom sedamdesetih i osamdesetih je, paralelno sa muzičkom karijerom, učestvovao kao vozač na auto-trkama.

Najnovije vesti

Izdvajamo