-

NaslovnaVestiVesti iz regionaPreminuo Momčilo Radenković, nekadašnji vođa grupe Zlatni Prsti

Preminuo Momčilo Radenković, nekadašnji vođa grupe Zlatni Prsti

Momčilo Radenković Zlatni Prsti

Momčilo-Moša Radenković, nekadašnji frontmen i lider kultne zaječarske grupe Zlatni Prsti, preminuo je juče u 70. godini u Zaječaru, nakon duge i teške bolesti.

Radenković je rođen 1951. godine u Zaječar, gde je završio srednju tehničku školu. Godine 1970. osnovao Zlatne Prste sa svojim bratom, basistom Slobodanom Radenkovićem, te klavijaturistom Draganom Batalom i bubnjarem Draganom Trajkovićem. U početku je u grupi pevao Jovan Rašić, a kada je on prešao u Generaciju 5, Moša Radenković je preuzeo i dužnosti vokala. Grupa je 1974. pobedila na Zaječarskoj gitarijadi, a 1976. je objavila debi album, nazvan jednostavno Zlatni Prstiza koji je tekstove pisao pesnik Mirko Glišić, dok je Moša Radenković bio autor većine kompozicija. U narednim godinama objavili su veliki broj singl-ploča, a 1979. su objavili drugi studijski album, Nokaut!. Uskoro su i ime grupe promenili u Nokaut. Sa dolaskom novog talasa su pokušali sa promenom zvuka, u čemu su imali polovičnog uspeha, pa su u prvoj polovini osamdesetih prestali sa radom. Krajem devedesetih okupili su se da snime stare pesme u novim aranžmanima. Ovi snimci su 1999. objavljeni na kompilacijskom albumu Zlatni Prsti. Godine 2012. grupa se okupila da bi svirala na premijeri dokumentarnog filma o njima nazvanog Tačno u centar, a 2016. su se okupili da bi svirali na 50. izdanju Zaječarske gitarijade.

Radenković je radio i kao ton majstor u Radio Zaječaru i pisao pesme za veći broj pevača folk muzike. Tokom devedesetih je bio predsednik zaječarskog odbora Srpskog pokreta obnove. Izvesno vreme je bio i predsednik Udruženja preduzetnika Zaječara.

Najnovije vesti

Izdvajamo