-

Preminuo Marko Brecelj, frontmen legendarne grupe Buldožer

Legendarni slovenački i jugoslovenski muzičar, kantautor i konceptualni umetnik Marko Brecelj, preminuo je danas u 72. godini.

Brecelj je rođen 1951. godine u Sarajevu, a na umetničkoj sceni bio je prisutan skoro 50 godina. Muzičku karijeru započeo je 1973. godine kao violinista u kvartetu Tri crnca i u sastavu Krik, a u tom periodu, u saradnji sa aranžerom Bojanom Adamičem, izdao je ploču „Koktel“. Dve godine kasnije, pridružio se članovima benda Sedam svetlosnih godina, sa kojima je osnovao Buldožer. Među najzanimljivijim delovima grupe bio je panel „Pljuni istinu u oči“. Kao deo ove muzičke atrakcije, koja je postigla uspeh širom bivše Jugoslavije, postao je jedan od najistaknutijih frontmena, vokala i autora na rok muzičkoj sceni krajem 1970-ih.

U grupi je ostao do 1979. godine i sa njom snimio dva LP-a, kao i zvučni zapis za film „Live and See“, koji je takođe izašao u obliku mini LP-a. Napustio je bend i vratio se pisanju pesama i realizovao neke pesme koje su postale hitovi u alternativnim muzičkim krugovima (npr. „Parade“, „Radojka“, „Seki disco hit“, itd.).

Brecelj je od 1991. godine vodio Mladinski, kulturni, socijalni i multimedijalni center (MKSMC) u Kopru i Društvo prijatelja umerenog napretka (Društvo prijateljev zmernega napredka).

Kandidovao se za mesto koprskog župana. Bio je savetnik Lokalnog saveta MOK-a 2003-2007.