-

Preminuo legendarni novosadski muzičar Predrag Peđa Vranešević

Predrag Peđa Vranešević, legendarni muzičar iz novosadskog benda Labaratorija zvuka, preminuo je danas u 76. godini, nakon duge i teške bolesti.

Ostaće upamćen kao jedna od najkreativnijih ličnosti moderne novosadske kulturne scene, koja se formirala tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Peđa je Laboratoriju zvuka osnovao sa bratom Mladenom, a njihov hit „Skakavac mi zašao u rukavac“ se i dan danas rado sluša. Tokom svoje plodne karijere snimio je muziku za preko stotinu pozorišnih predstava i više od dve stotine filmova i TV serija. Tokom studija athitekture u Beogradu, bio je i član bit sastava The Best Nothing, koji je imao tu čast da nastupi na prvoj beogradskoj Gitarijadi, održanoj na Sajmištu, a po povratku u Novi Sad radio je kao filmski kritičar u studentskom listu “Index”, te kao filmski urednik na Tribini mladih.

Paralelno sa muzikom, bavio se i konceptualnom umetnošću u grupi KOD, sa kojom je nastupio na Sedmom bijenalu mladih umetnika u Parizu, 1971. Održao je i pet nastupa u londonskom teatru Instituta savremenih umetnosti, 1984. godine, gde je izveo svoj muzičko-scenski spektakl “Uzjahati konje Svetog Marka”.