fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Preminuo jazz kompozitor Miša Blam

Preminuo jazz kompozitor Miša Blam

misa-blam

Mihajlo Miša Blam, džez muzičar, kompozitor, aranžer, džez publicista i slobodni umetnik -preminuo je 19. juna u Beogradu u 67. godini.

Ovaj slavni kontrabasista bio je dobitnik posebnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi u Srbiji (nacionalne penzije), nagrade za životno delo Nisville džez festivala u Nišu, kao i Estradne nagrade Srbije, Estradne nagrade Jugoslavije i Zlatnog mikrofona Radio Beograda.

Rođen je 15. decembra 1947. u Beogradu u porodici sa više genaracija muzičara. Nakon  muzičke škole “Stanković”, u kojoj je kasnije radio kao profesor, kao i njegov otac, studirao je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i u Belgiji. Prvi je i jedini Jugosloven koji je položio audiciju kod Karajana.

Bio je član Beogradske filharmonije, kamernog orkestra “Dušan Skovran”, Velikog narodnog orkestra RTB, Velikog džez orkestra RTB – Big band, orkestra “Sinfonika Nacional – Santo Domingo”. Takođe, pripadao je i Udruženju džez muzičara Srbije, Udruženju estradnih umetnika Srbije, JIM (Jazzmusikerinitiative Munchen), kao i izraelskom društvu kamerne muzike.

Osim džezom, Blam se podjednako uspešno bavio i drugim muzičkim stilovima, a kao muzičar obišao je čitav svet. Tokom višedecenijske karijere je nastupao i snimao s najrazličitijim orkestrima i muzičkim velikanima sa svih meridijana, od Beogradske filharmonije do Berlinskog radio-orkestra Herberta fon Karajna, kao i sa više od 30 velikana džeza iz sveta.

Bio je jedini kontrabasista sa Balkana koji je snimio tri solističke ploče džez muzike: Miša Blam i oni koji vole Funky”, “Sećanja”, “Good Old YU Days”.

Napisao je više knjiga o istoriji džeza u Srbiji, a takođe je zaslužan i za osnivanje džez odseka u muzičkoj školi “Stanković”. Neki od njegovih naslova iz zaista zavidne kolekcije su Jazz u Srbiji: 1927-1944 i “Miles Davis – biografija, intervju, diskografija, kao i izložbe 60 godina beogradskog džeza: 1927−1987.

Komponovao je i muziku za nekoliko predstava: Sablja Dimiskija (Aleksandar Popović, diplomska predstava Lenke Udovički), Imitacija života (Mirjana Bobić Mojsilović), Muke sa slobodom (Vida Ognjenović), Hamlet u Mrduši Donjoj (Željko Orešković), Vesele žene Vindzorske (Jirži Mencl)…