-

NaslovnaVestiVesti iz regionaPreminuo Goran Kostić Kosta, frontmen Novembra

Preminuo Goran Kostić Kosta, frontmen Novembra

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator


Frontmen i jedan od osnivača punk rok sastava Novembar, Goran Kostić Kosta, preminuo je danas u Nišu.

Krajem ’80-ih godina u Zagrebu je postojala grupa “Studeni Studeni” čiji je osnivač i jedini stalni član bio Goran Kostić – Kosta. Studeni su nastali 1986. godine kao svojevrsni eksperiment jer su svirali u to vreme nesvakidašnju mešavinu punk-a blues-a i još koječega.

Grupa je postojala kratko i raspala se sa raspadom tadašnje Jugoslavije 1991. godine. Početkom 1991. Kosta se seli u Niš gde odmah prihvata ponudu da svira bas u grupi Glas Amerike, ubrzo prelazi na gitaru a tokom ’92. godine na mesto basiste dolazi Zoran Ranđelović, u to vreme grupa se već zove ”Novembar”. Paralelno sa angažovanjem u grupi Kosta počinje da radi kao muzički saradnik na Radio Nišu. Prvi album ”Deguelo” snimaju 1993. godine. Bend je u karijeri objavio 5 studijskih albuma i učestvovao je u nekoliko kompilacija.

Poslednji studijski album naziva „Proklet“ objavljen je 2013. godine. 2016. godine učestvovali su u kompilaciji „Za tebe – a tribute to KUD Idijoti.“ Novembar je inače bio koncertno vrlo aktivan sastav. Do kraja prošle godine imali su preko 50 nastupa u Srbiji i regionu. Ove godine je trebalo da nastupe na EXIT festivalu u Novom Sadu.