-

Preminuo Dragoljub Đuričić

Dragoljub Đuričić

Legendarni bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je danas u Beogradu u 68. godini od posledica virusa kovid 19.

Đuričić je rođen 10. februara 1954. godine na Cetinju. Muzičku karijeru je započeo kao gitarista, svirajući u bendovima iz Herceg Novog. Kasnije je prešao na bas gitaru i naposletku, kao član grupe Krune, na bubnjeve. Paralelno je trenirao vaterpolo i takmičio se u plivanju, osvojivši više medalja na juniorskim prvenstvima.

Početkom sedamdesetih je bio član grupe Bokelji, sa kojima je snimio ploču dalmatinskih pesama. Godine 1975. se preselio u Beograd, gde je u početku živeo kao beskućnik. Zahvaljujući novostečenim poznanstvima sa beogradskim muzičarima, počeo je da nastupa sa pevačima zabavne muzike i ubrzo je otišao na turneju po Sovjetskom Savezu kao član benda koji je pratio jugoslovenske pop pevače. Godine 1976. postao je član grupe Ribeli, koja je kasnije promenila ime u Mama Co Co, u kojoj je svirao sa Dadom Topićem. Sa Mamom Co Co pratio je brojne domaće zvezde zabavne muzike, uključujući i Zdravka Čolića.

Krajem 1978. priključio se YU Grupi, sa kojom je snimio album Samo napred…!. Godine 1981. prešao je u grupu Leb i Sol, sa kojom je do 1985. snimio studijske albume Sledovanje, Kalabalak i Tangenta i živi album Akustična trauma i održao veliki broj nastupa u Jugoslaviji, Evropi i Americi. Godine 1982, kada je grupa zajedno sa pozorištem KPGT gostovala u Sjedinjenim Državama, Đuričić je glumio u predstavi Oslobođenje Skoplja Ljubiše Ristića. Godine 1985. postao je član Kerbera, sa kojim je snimio studijske albume Seobe, Ljudi i bogovi i Peta strana sveta i živi album 121288 uživo. Godine 1986. je nastupao sa Rambom Amadeusom u postavi bubanj i glas, pri čemu Rambo Amadeus nije koristio mikrofon, već je uzvikivao svoje tekstove u megafon.

Godine 1990. vratio se u Leb i Sol, u isto vreme nastupajući kao član pratećeg benda Đorđa Balaševića. Svirao je bubnjeve na Balaševićevom albumu Jedan od onih života…. Tokom građanskih protesta 1996. i 1997. Đuričić je sa grupom mladih bubnjara davao ritam šetačima. Krajem 1997. je sa bubnjarem Darkwood Duba Lavom Bratušom i perkusionistom Urošem Šećerovim osnovao Dragoljub Đuričić Trio, kojem se na nastupima pridruživao i glumac i bubnjar Bogdan Diklić. Godine 1998. snimak nastupa Dragoljub Đuričić Trija u Ateljeu 212 objavljen je na disku Two Drums & Percussion, na kojem su im na bubnjevima gosovali Diklić, slikar Janoš Mesaroš i novinar Ivan Ivačković. Iste godine je ponovo pratio Zdravka Čolića na turneji. Tokom 2000. je uzeo učešće u predizbornim kampanjama i mitinzima protiv režima Slobodana Miloševića. Godine 2001. objavio je album Ritam slobode sa svojim novim sastavom, The Drums Company, koji su činili Maša Božović, Lav Bratuša i Ivan Dimitrijević. Poslednjih desetak godina nastupao je sa sastavom Balkanska Lavina.

Sa svojim sastavima je nastupao na festivalima širom sveta. Kao studijski muzičar je svirao bubnjeve na albumima Dejana Cukića, Jugoslovena, Nikole Čuturila, Srđana Šapera i Nebojše Krstića, Vladana Vučkovića Paje i drugih izvođača. Komponovao je muziku za veći broj pozorišnih predstava, a 2006. je učestvovao u predstavi Kako je divan taj prizor… Ljubivoja Tadića. Pored muzike, bavio se i slikarstvom i ilustrovao je nekoliko knjiga.

Najnovije vesti

Izdvajamo