-

NaslovnaVestiVesti iz regionaPreminuo Đorđe Balašević

Preminuo Đorđe Balašević

Đorđe Balašević

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini.

Balašević je rođen u Novom Sadu 1953. godine. Gimnaziju je napustio u trećem razredu i završio je vanredno. Upisao je studije geografije koje nikada nije završio.

Prve pesme napisao je kao tinejdžer. Godine 1977. osnovao je akustičarsku grupu Žetva sa pevačicama Vericom Todorović i Slavicom Stojković, gitaristom i pevačem Dušanom Živićem i basistom Zdravkom Lončarevićem. Svojim prvim singlom, humorističnom pesmom „U razdeljak te ljubim“, Žetva je postigla ogroman uspeh. Nezadovoljan pravcem u kojem se grupa kretala, Balašević je, zajedno sa Vericom Todorović, napustio Žetvu i osnovao Rani Mraz.

Kroz Rani Mraz je prošao veliki broj muzičara; u njegovoj najpoznatijoj postavi bili su Balašević, Todorovićeva, Bora Đorđević i Biljana Krstić (koji su napustili grupu Suncokret nakon što su ostali članovi odbili da izvode Đorđevićevu pesmu „Lutka sa naslovne strane“). Ova postava grupe trajala je samo nekoliko meseci, tokom kojih je snimila pesmu „Računajte na nas“, koja je na sasvim novi način progovorila o revoluciji i odnosu mladih prema njoj i ubrzo postala generacijska himna. Rani Mraz je dostigao ogromnu popularnost zahvaljujući seriji pop rok singlova na kojima su se našli hitovi „Kristifore crni sine…“, „Moja prva ljubav“, „Oprosti mi Katrin“, „Život je more“, „Prvi januar (popodne)“. U vreme snimanja prvog albuma grupe, Mojoj mami, umesto maturske slike u izlogu (1979), Rani Mraz je bio dvojac Balašević – Krstić koji je sarađivao sa studijskim muzičarima. Album je potvrdio zvezdani status grupe; Balašević i Krstićeva su sa grupom Neoplanti kao pratećim bendom održali seriju koncerata po Jugoslaviji, a na nekima od njih kao gosti su se pojavili pesnici Mika Antić i Pero Zubac.

Nakon drugog albuma Ranog Mraza, Odlazi cirkus (1980), Balašević je rešio da se posveti solo karijeri. Njegov prvi solo album, Pub, predstavio je Balaševića u drukčijem, rokerskijem ruhu. Nakon Puba Balašević će objaviti još jedanaest studijskih albuma. Na njima se predstavio kao eklektičan autor, krećući se od roka i bluza preko pop roka i šansone do auteničnog vojvođanskog folk rok zvuka. Etablirao se kao jedan od najznačjanijih autora na jugoslovenskoj sceni sentimentalnim baladama – „Ratnik paorskog srca“, „Lepa protina kći“, „Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja“„Neko to od gore vidi sve“, „Noć kada sam preplivao Dunav“, „Slovenska“, „Badnje veče“, „Ne volim januar“, „Bezdan“, „Starim“, „Jednom…“, „D-moll“, „Kad odem…“ – duhovitim narativnim pesmama – „Za sve je kriv Toma Sojer“, „Pesma o jednom petlu“, „Boža zvani Pub“, „Don Francisco Long Play“, „Al’ se nekad dobro jelo“ – ali i protestnim komadima – „Za treću smenu“, „Nikad kao Bane“, „Sve je otišlo u Honduras“, „Stari orkestar“, „Narodnjaci“, „Ne lomite mi bagrenje“, „Samo da rata ne bude“, „Soliter“, „Oni“, „Sugar Rap“. Svoj stav o političkim i društvenim dešavanjima nastavio je da iznosi i tokom devedesetih godina u svojim pesmama i na javnim nastupima, zbog čega se u pojedinim državnim medijima nalazio na listi nepodobnih izvođača. Poslednji studijski album, Rani mraz, objavio je 2004. godine. Na ovom folk rok obojenom albumu našle su se pesme planirane za film inspirisan pesmom „Priča o Vasi Ladačkom“. Poslednjih godina objavio je veliki broj singlova na svom zvaničnom YouTube kanalu, među kojima se izdvojila protestna pesma „Dno dna“.

Zbog humanitarnih koncerata koje je 1998. održao u sarajevskoj Skenderiji, visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Sadako Ogata proglasio ga je ambasadorom dobre volje UNHCR-a. U tom svojstvu je 2000. godine učestvovao i govorio na godišnjoj skupštini ambasadora dobre volje u Njujorku.

Balašević je objavio dve knjige svojih stihova, Računajte na nas i Dodir svile. Objavio je četiri romana, Tri posleratna druga, Jedan od onih života, Kalendar mog detinjstva: Prvi deo i Knjiga koje nema. U knjizi I život ide dalje… (sve dalje odavde…) našle su se sabrane kolumne koje je objavljivao u RTV reviji, a u knjizi Kao rani mraz scenario za film. Godine 2010. režirao je film Kao rani mraz, u kojem je i glumio. Glumio je u TV filmovima Kost od mamuta i Celovečernji The Kid (za koji je i napisao scenario), TV serijama Sedam plus sedam, Bilo pa prošlo, Vojnici, Ulični pevači, Pop Ćira i pop Spira i Specijalna redakcija (za koju je napisao scenario). Pisao je pesme za Đorđa Marjanovića, Zdravka Čolića, Srebrna Krila i druge izvođače.

Godine 2007. objavljen je tribjut album Neki noviji klinci i… na kojem su se našle obrade Balaševićevih pesama koje su snimili Piknik, Zbogom Brus Li, Pero Defformero, Super S Karamelom, Šinobusi, Lee Man i drugi izvođači iz Novog Sada.

Najnovije vesti

Izdvajamo