-

NaslovnaVestiVesti iz regionaPreminuo Branko Marušić Čutura

Preminuo Branko Marušić Čutura

Legendarni rok muzičar Branko Marušić Čutura preminuo je juče u Beogradu u 82. godini. Marušić je važio za najstarijeg aktivnog srpskog rok muzičara.

Marušić je rođen 1939. godine u Beranu, ali su ga roditelji odmah po rođenju preneli u Beograd. Krajem pedesetih se bavio klasičnim baletom, ali i fudbalom, igrajući jedno vreme čak i u prvoligašu „Radničkom“ na mestu desnog krila.

Muzičku karijeru započeo je nastupajući sa Časlavom Pješićem na igrankama pod imenom Duet Kosovac. Početkom šezdesetih nastupao je kao pevač sa grupom Iskre, nastupajući paralelno i sam, na čajankama u kafani „Topčiderske noći“. Godine 1964. je sa braćom Radetom, Žikom i Dragijem Jelićem osnovao grupu Albatrosi, potom je prešao u grupu Alasi, a potom se pridružio braći Jelić u grupi Džentlmeni, sa kojima je objavio tri EP ploče, uključujući i onu na kojoj se našao hit „Slomljena srca“ (obrada pesme „Sea Of Heartbreak“ Dona Gibsona). Pisao je muziku i tekstove za Džentlmene i tekstove za Siluete.

Godine 1972. je sa Zlatkom Manojlovićem osnovao grupu Dah. Sa Dahom je snimio samo jedan singl; njegova kompozicija „Noćna buka“ objavljena na ovoj ploči postala je prvi hit grupe. Po napuštanju Daha osnovao je svoj Čutura Bend sa kojim je nastupao na brojnim festivalima. Godine 1975. je uz pratnju članova YU Grupe snimio solo singl sa pesmama „Kuća bez broja“ i „Sumrak“. Za YU Grupu je napisao veći broj tekstova, uključući tekst za hit „Šta će meni vatra“.

Nastupao je sa grupom Tilt, a 1990. je sa nekadašnjim članovima Tilta, u to vreme članovima Bajaginih Instruktora, snimio EP Ne dam se. Godine 1994. ITMM je objavio kompilaciju The Best Of 1968 – 1990, na kojoj su se našle Marušićeve pesme koje je snimio sa Džentlmenima, Dahom te tokom solo karijere.

Godine 2018. je koncertom u pozotištu DADOV obeležio šest decenija muzičke karijere. Kao gost se pojavio na pločama Tunela (vokal u pesmi „Bela lađa“ sa albuma Bubnjevi preko reke), Električnog Orgazma (vokal u pesmi „Nemoć, bes i očaj“ sa albuma A um bum), Riblje Čorbe (usna harmonika na albumu Nojeva barka) i Fausta (vokal u pesmi „…Boje i note…“ sa istoimenog albuma).

Najnovije vesti

Izdvajamo