-

Preminula kantautorka Jadranka Stojaković

Jadranka StojakovicKantautorka Jadranka Stojaković preminula je juče u 66. godini u Banjaluci, nakon duge i teške bolesti.

Jadranka Stojaković je rođena 1954. godine. Karijeru je započela u sastavu Kombo 6, a prvi samostalni nastup imala je 1968. godine na festivalu Mladi pjevaju proljeću. Nakon tri godine nastupanja po Nemačkoj i Norveškoj sa grupom svog ujaka, tromboniste Vukašina Radulovića, vratila se u Sarajevo i započela solo karijeru.

Izvodila je i snimala svoje akustičarske kompozicije, a u čvrčšćem rok zvuku se prvi put ogledala 1974. godine, snimajući sa Bijelim Dugmetom pesmu „Čekala sam“. Njen prvi album „Jadranka“ objavljen 1976, predstavljao je kompilaciju pesama objavljenih na singl pločama. U drugoj polovini decenije objavila je seriju singlova snimljenih sa grupom S Vremena Na Vreme. Godine 1981. objavila je svoj prvi studijski album, Svitanje„.

Učestvovala je na brojnim domaćim festivalima zabavne muzike. Održala je više turneja po Sovjetskom savezu. U Japanu je prvi put nastupala 1984. godine, na festivalu Šakahateš. Od 1988. do 2012. godine je živela u Japanu, gde je objavila veći broj ploča na japanskom jeziku.

Stojakovićeva je diplomirala na Likovnoj akademiji u Sarajevu; osim muzikom, bavila se i slikarstvom.

Datum i mesto sahrane biće saopšteni naknadno.