-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Preminula kantautorka Jadranka Stojaković

Preminula kantautorka Jadranka Stojaković

Petar Kostić

Funkcija: Recezent

Sebe vidi kao: Nekog ko dokazuje muzičarima da ne rade onako kako bi on radio kad bi umeo.

Moto: "Čoveče, svi su glupi osim mene." - Homer Dž. Simpson

Jadranka StojakovicKantautorka Jadranka Stojaković preminula je juče u 66. godini u Banjaluci, nakon duge i teške bolesti.

Jadranka Stojaković je rođena 1954. godine. Karijeru je započela u sastavu Kombo 6, a prvi samostalni nastup imala je 1968. godine na festivalu Mladi pjevaju proljeću. Nakon tri godine nastupanja po Nemačkoj i Norveškoj sa grupom svog ujaka, tromboniste Vukašina Radulovića, vratila se u Sarajevo i započela solo karijeru.

Izvodila je i snimala svoje akustičarske kompozicije, a u čvrčšćem rok zvuku se prvi put ogledala 1974. godine, snimajući sa Bijelim Dugmetom pesmu „Čekala sam“. Njen prvi album “Jadranka” objavljen 1976, predstavljao je kompilaciju pesama objavljenih na singl pločama. U drugoj polovini decenije objavila je seriju singlova snimljenih sa grupom S Vremena Na Vreme. Godine 1981. objavila je svoj prvi studijski album, Svitanje“.

Učestvovala je na brojnim domaćim festivalima zabavne muzike. Održala je više turneja po Sovjetskom savezu. U Japanu je prvi put nastupala 1984. godine, na festivalu Šakahateš. Od 1988. do 2012. godine je živela u Japanu, gde je objavila veći broj ploča na japanskom jeziku.

Stojakovićeva je diplomirala na Likovnoj akademiji u Sarajevu; osim muzikom, bavila se i slikarstvom.

Datum i mesto sahrane biće saopšteni naknadno.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=X1hG3Yy-pwk]

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

Izdvajamo

Još zanimljivih tekstova
Odabrano samo za tebe