-

Poslušajte do sada neobjavljenu pesmu Vlade Divljana

Neobjavljena pesma legendarnog Vlade Divljana „Neposlušna građanka“ objavljena je kao animirani spot i vinilni singl, u izdanju promoterske kuće Long Play. Ona je zabeležena u dve verzije: na A strani se nalazi „Neposlušna građanka“ u miksu Vojislava Aralice, za koju su animirani spot uradili Miloš Tomić i Marija Đorđević, dok se na B strani nalazi osnovna, demo verzija.

Divljan je još od jeseni 2014. godine najavljivao skori izlazak novog singla „Neposlušna građanka“ koji je „snimio sa grupom beogradskih muzičara“.

„Verovatno ću u skorije vreme, šta god to značilo, izbaciti novi singl. Na žalost, ne mogu mnogo više reći o tome, jer je to obavijeno velom tajne, ozbiljna misterija je u pitanju“,  govorio je sa osmehom Divljan pred planirani koncert 1. novembra 2014. godine u Domu omladine Beograda, koji se nažalost nikad nije održao.

„Neposlušnu građanku“ su snimili i aranžman zajednički potpisuju Divljan (vokal i gitara) i bend za ovu priliku nazvan „Neposlušni“, koji su činili Bojana Vunturišević (vokal, sint), Petar Rudić (sempler), Milorad Ristić (bas), Goran Milošević (bubanj) i Jamal Al Kiswani (saksofon).

Rudić objašnjava da je rad na „Neposlušnoj građanki“ započet u Rovinju 2011. godine „uz dosnimavanje u beogradskom studiju ‘Destilerija’ za Vladinih poseta Beogradu, sve do njegove bolesti 2013. godine“.

Vunuturišević i Rudić, tada članovi beogradskog benda „Svi na pod“, nekoliko dana pred polazak na odmor u Rovinj, slučajno su saznali da će tamo biti i Divljan, pa su odlučili da ponesu nešto opreme sasvim dovoljne za beleženje potencijalnih ideja. Divljan i Svi na pod su prethodno već bili sarađivali u singlu „Zvuci ulice“.

„Vlada je došao u naš iznajmljeni apartman i tada je počela priča o „Neposlušnoj građanki“. Kako smo bili na odmoru, nismo imali obzira prema kućnom redu, pa je našu sešku vlasnik apartmana prekinuo uz reči: „Samo vi tamburajte, ali se ipak stišajte malo“. Bilo je leto u Rovinju, bio je 23. juli i bio je to dan kada nas je napustila Ejmi Vajnhaus“, priseća se Vunturišević.

Spot za „Neposlušnu građanku“ je nastao preprošlog leta, tako što je Đorđević slikala na staklu, odnosno na delu stare šoveršajbne nađene u dvorištu u Krašićima, naselju na moru, dok je Tomić seckao, cepao, mrdao i gužvao slike is časopisa iz četrdesetih ili šezdesetih godina, pronađenih u jednom već obijenom podrumu u Pragu, pre oko deset godina, a spot je montirao Vlada Radovanović.

„Meni je lično, ovo neka vrsta vraćanja duga jednom od svojih muzičkih heroja iz mladosti koga nikad nisam upoznao, i čini mi se, da bi mu se spot svideo, da bi ga nasmejao…“, kaže Tomić.

Dizajn omota ploče uradio je Aleksandar Zograf.

Ploča se od danas može naći u prodaji u Beogradu u Dallas Music Shop-u (Sremska 2), Jugotonu (Nušićeva 27), knjižari Vulkan (Šoping centar „Ušće“), Metropolisu (Makedonska 21) i knjižari Delfi u SKC-u, a uskoro i u brojnim drugim muzičkim prodavnicama u Srbiji.

Najnovije vesti

Izdvajamo