fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Pank - posebno izdanje časopisa "Gradac"

Pank – posebno izdanje časopisa “Gradac”

Nedavno se iz štampe pojavio novi tematski specijal časopisa „Gradac“ posvećen panku.

Ovaj trobroj priredio je Savo Stijepović. U njemu se nalazi izbor članaka dvadesetak domaćih i stranih autora i naslova : Savo Stijepović „Pobuna koja traje“, Džon Sinkler „Rokenrol je oružje kulturne revolucije“, Grejl Markus „Pank”, Lester Bengz „Fridžez pank rok“, Robert Krajstgou „Avangardni pank: eksplozija kulta i rađanje pokreta“, Džon Straton „Jevreji, pank i holokaust“, Grejl Markus „To je fantastično, to je strasno, to je divlje, to je inteligentno! To je novi vreli zvuk današnje Engleske!”, Lester Bengz „Supremacija bele buke“, Džim Donahi „Votka marke Bakunjin“, Dejvid Solomons „Plavi paradajz i kutija ‘guloaza’“, Kevin Matson „Da li je pank bio važan?“, Đorđe Kalijadis „Odjeci panka“, Sajmon Frit „Postpank bluz“, Kenet Džej Bindas „’Budućnost još nije napisana’: Kleš, pank i Amerika 1977–1982.“, Branko Rosić „Pank elegija“, Zlatko Gal „Ramons, Pistols i Kleš kao otac, sin i duh sveti panka”, Dilan Klark „Smrt i život panka, poslednje potkulture“, Dejv Leng „Interpretacija pank roka“, Bendžamin van Lun „Powerviolence“, Džef Ej Hejl „Beli panteri i potpuni udar na kulturu“, Stiven Dankomb „Zapisi iz podzemlja: rad“, Fred Vermorel „Od situacionizma do panka“ i Emili Braun „Smrt za ovaj svet i Poslednja prava pobuna“.

Priređivač Savo Stijepović piše da „više je stvari koje su jednakom snagom oblikovale pank, oslobađajući pri tome dugo zatomljenu energiju. Uludo potrošene godine trpljenja, podilaženja i obilaženja, potiskivanog gneva i ogorčenosti učinile su svoje… Do velike pobune je moralo doći. Neće se, dakle, pogrešiti ukoliko se kaže kako je pojava panka bila jedna od najčestitijih stvari koje su se dogodile u rokenrolu. I koliko je visoko išla ta pobuna! Do toga da se, bez osvrtanja jednom za svagda, uzvikne: „Smrt svetu!“. Nije slučajno što se tako, Death to the World, zove pravoslavni fanzin koji izdaje bratstvo manastira Svetog Germana Aljaskog u blizini San Franciska, a koji čine bivši pankeri i društveni otpadnici.“

Na stranicama ovog „Gradca” može se saznati kakva je veza panka sa Džimom Morisonom, Pink Flojd, Dejvidom Bouvijem ili čak dadaističkim krugovima, Bunjuelom, nadrealistima itd.

Ovim posebnim izdanjem časopis „Gradac“ nastavlja da se bavi kod nas retko ili slabo obrađivanim temama iz oblasti kulture.

"Smrt svetu - poslednja prava pobuna" - naslovna strana prvog broja fanzina "Death to the World" (1994).
“Smrt svetu – poslednja prava pobuna” – naslovna strana prvog broja fanzina “Death to the World” (1994).