-

NaslovnaVestiVesti iz regionaOtkazano ovogodišnje izdanje EXIT festivala

Otkazano ovogodišnje izdanje EXIT festivala

Exit festivalKako navodi N1, Exit festival, izvesno je, neće biti održan u planiranom terminu od 9. do 12. jula. Hoće li ga uopšte biti ove godine i u kom obliku, i dalje nije poznato. Organizatori najvećeg festivala u Srbiji zatražili su u otvorenom pismu pomoć države kako bi opstali i pozvali nadležne na razgovor o budućnosti manifestacija u zemlji. Odgovora za sada nema.

Nakon ćutanja koje je trajalo koliko i vanredno stanje, oglasili su se i organizatori Exita. Nije sporna, kažu, promena formata i pomeranje datuma, ali je za zvaničnu odluku neophodna koordinacija sa nadležnima na svim nivoima, odnosno da država donese mere o zabrani okupljanja za taj period.

“Zašto je to važno? Za ovogodišnji Exit sklopljeno je više stotina ugovora, kako sa izvođačima, tako i sa dobavljačima iz zemlje i sveta i da bi se mogla upotrebiti klauzula o višoj sili, da bi se raskinuli ti ugovori, pred svim zakonima – američkim, engleskim i tako dalje, mi smo se konsultovali, kako sa našom pravnom službom, tako i sa pravnom službom krovne evropske festivalske organizacije, koja je uputila preporuke festivalima da pomeraju datume tek kada njihove zemlje donesu te mere”, naveo je Dušan Kovačević, direktor Exit festivala.

U suprotnom bi, upozoravaju, gubici koje još ne mogu da procene, ali se kreću u milionima evra, mogli ugasiti festival. Kovačević za N1 pojašnjava da im je novac, koji inače svake godine dobijaju iz budžeta na svim nivoima, zbog epidemije sada uskraćen, a da su dobili “samo” 35 miliona dinara koje su obavezni da vrate ako se festival ne održi. Od države traže hitan sastanak, koji još nije zakazan.

Najnovije vesti

Izdvajamo