-

Objavljena knjiga „Kraljevačka pank hronika“

Kraljevačka pank hronika

Knjiga „Kraljevačka punk hronika“ autora Vojkana Trifunovića, istoričara iz Kraljeva, objavljena je kao samizdat. Knjiga predstavlja svedočanstvo o razvoju jedne od najzanimljivijih lokalnih punk scena na prostoru Srbije, ali i bivše Jugoslavije, koja je ostavila trag među brojnim generacijama širom nekadašnje države. Govori ne samo o bendovima i njihovim pesmama, već i o društveno-političkom angažmanu pojedinih aktera scene.

Na više od 250 stranica i podeljena na 15 poglavlja, „Kraljevačka punk hronika“ pruža insajderski uvid u razvoj lokalne scene, (pra)početke i vrhunce, ali i uticaje koje imala na mnoge bendove i pojedince/ke na ovim prostorima. Sve je propraćeno velikim brojem autentičnih, do sada neviđenih fotografija, kao i izjavama onih koji su ovu scenu stvarali.

„Jedan deo kraljevačkih pankera iz ’90-ih godina prošlog veka prihvatio je izvesne radikalne ideje, poput anarhizma, i sa tih pozicija su delovali i na političko-društvenom planu. Oni su izgleda vrlo ozbiljno shvatili onu krilaticu da je pank nešto više od muzike. U vezi sa tim je i formiranje raznih neformalnih grupa, poput ‘Grupe neodgovornih građana’ preko koje su delovali izvan pank krugova. Radili su nekoliko akcija, kao na primer antiizbornu kampanju ‘Glasaj za Nikog’ u vreme prvih demokratskih izbora. Dakle, dok se sa svih strana poziva na izlazak na glasanje jer nakon, gotovo, pedeset godina jednoumlja konačno se može glasati na demokratskim izborima, ekipa klinaca lepi plakate po Kraljevu i poziva ljude da ne glasaju ni za koga, već da se samoorganizuju i preuzmu svoj život u svoje ruke”, kaže autor knjige Vojkan Trifunović, i dodaje: „Kasnije su usledile i druge kampanje: protiv rata na Kosovu, ‘Mekdonaldsa’, fašističkih grupa i tako dalje. Ove akcije su imale izvesnog odjeka, uglavnom na nivou pankerske scene jer su ih stotine klinaca na prostoru bivše Jugoslavije prihvatile i učestvovale u nekim od njih“.

Knjigu „Kraljevačka pank hronika“ moguće je poručiti/kupiti putem Facebook stranice „Kraljevačka punk hronika“, na kojoj je dostupno i više informacija o knjizi.

Najnovije vesti

Izdvajamo