-

NaslovnaVestiVesti iz regionaObjavljen "Mother tongue", novi album Vlatka Stefanovskog

Objavljen „Mother tongue“, novi album Vlatka Stefanovskog

Nakon više od 40 godina uspešne karijere Vlatko Stefanovski, je objavio novi album pod imenom „Mother tongue“.

Par dana motivacije i inspiracije bilo je potrebno najboljem gitaristi na ovim prostorima da snimi devet instrumentalnih dragulja. U skladu sa imenom ovog albuma na  naslovnici se našla slika Vlatkove majke Nade u ulozi Maše iz Tolstojeve drame „Živi leš“. Ova slika datira iz kasnih četrdesetih godina i dodaje posebnu emocionalnu vrednost. Danas jedan od najpoznatijih Makedonaca kao devetnaestogodišnjak osnovao je kultni Leb i sol nakon čega se posvetio aktivnom očuvanju tradicionalne makedonske pesmarice (i ne samo makedonske već i one ostalih zemalja balkanskog poluostrva), kao i saradnji sa svojim vernim gitarističkim partnerom Miroslavom Tadićem.

Odlika pravog umjetnika nije napraviti što vjerniju repliku postojećeg djela već svoju osobnost i virtuoznost upisati u izvedbu, i zato će ovaj album pronaći put do svakog iskrenog ljubitelja Vlatkovog stvaralaštva. Vlatkovi instrumentali nisu hladni i daleki, on svakim tonom koji je odabrao zadržati u njegovoj viziji kultnih instrumentala kao što su „Bistra voda“ i „Uspavanka za Radmilu M.“ ili svima poznatih tradicionala „Jano mori“, „Dimitrijo, sine Mitre“ i „Ogreala mesečina“, prenosi toplinu i emociju koja je bila utkana u te skladbe – izvedba je savršena iako je sve snimljeno iz prvog puta u Vlatkovom studiju „Esoteria“, a to su odlike virtuoza. „Zošto si me majko rodila“ posvećena je Stevi i Esmi Teodosievski koji su kao i Vlatko zadužili makedonsku kulturu. Potvrda toga stigla je u pravo vrijeme jer je najviša državna nagrada Makedonije za životno djelo u kulturi i umjetnosti „11. oktobar“ otišla u njegove ruke.

Slika majke, samo ime albuma, tradicionalne makedonske skladbe, suradnja s Radom Šerbedžijom u vokalno-instrumentalnoj bonus pjesmi „More sokol pie“ znače samo jedno – tri godine nakon posljednjeg albuma „Seir“ pred vama je majstorski uradak ponikao u kreativnom svijetu Vlatka Stefanovskog.