-

Novosti u bendu Crveni Karton

Crveni kartonPosle dvogodišnje turneje i preko više od 200 koncerata, Crveni karton je godinu i po dana bio “na ledu“. Poslednji, humanitarni, koncert je odsviran 14. Juna 2019., sedam dana nakon uspešnog nastupa u niškoj Banovini kao gosti bendu Hladno pivo.

Zlatko Petković – Zlaja, bubnjar benda Zaa, nakon odlaska Ivice Lukovića, preuzeo je palice i debitovao u Banovini i od tog trenutka zvanično i ostaje bubnjar u Crvenom kartonu. Bivši pevač Vladica Ristić napušta bend, a njegovo mesto preuzima gitarista Stevan Pavlović, kompozitor i tekstopisac benda. Igor Mladenović – Giga sve vreme ostaje za bas gitarom i danas CK čine baš njih trojica: Zlaja, Giga i Stevan.

Rad na četvrtom studijskom albumu je započet pre dve godine, pesme su mirovale, kao i oni, i dok su svirali sa svojim akustičnim pank rok bendom Trio (3-O), paralelno su radili na starim stvarima, menjali aranžmane i prilagođavali ih novom zvuku.

Pesma ‘‘Ko nam je slomio krila“ je singl koji će predstaviti novi zvuk Ck, iako nastala pre par godina, detaljno oslikava sadašnju situaciju u Srbiji, što je samo znak da se nismo pomakli sa mrtve tačke i da je sve ostalo isto. U potpunosti se pridržavajući DIY parole, pesmu snimaju i produciraju samostalno u studiju Zamajac Undergound, kao i najveći deo spota. Sviračke sekvence spota su snimane u “Košnica“ studiju u Kruševcu, a iza objektiva stao je njihov prijatelj Miljan Miletić.

Ovim putem, CK želi da poželi sreću u daljem radu bivšim članovima benda i da najavi četvrti studijski album 2021.godine.

“U vreme tiranije, najprirodnija stvar za jednog rnr muzičara je da peva o slobodi. Slomljena krila su metafora za sve što smo bili uskraćeni bivajući nekada “čuvari vatre“, a nekada “čuvari plaže u zimskom periodu“. Ne bih ovom prilikom o postavi jer sam trenutno “namjlađi“ u bend, ali uz svo dužno poštovanje, kolegi pre mene i ostalima koji prošli kroz Crveni karton, ovo je zvuk koji sam dugo priželjkivao od tog benda, jer sam tu, sa momcima, koegzistirao u kohabitaciji na istom asfaltu i učestvovao nekoliko puta i kao snimatelj i kao producent mnjihovihranijih radova. Ako ćemo pravo, niko nam nikada nije slomio krila, jer ako se dovoljno dugi baviš ovim, borba i aktivizam ti postaju deo bića, uđe u DNK i let je skroz prirodna stvar“ – Zlatko Petković

“Kao neko ko je u bend ušao dok je CK bio petorka, sa saksofonom, koji je umnogome definisao zvuk na prvom albumu, preko jedne, pa onda i druge redukcije članova, a samim tim i zvuka, smatram da singl “Ko nam je slomio krila“ predstavlja krunu dosadašnjeg rada benda, a i da će CK u ovoj ovakvoj postavi konačno zasijati u punom sjaju i pokazati, svoj, puni potencijal“ – Igor Mladenović.

“Svaka promena u bendu od 2010.godine do danas, odsustvo ili prisustvo članova je doprinelo sazreavanju benda, atmosferi u istom i definisanju zvuka. Pauza, koja nije bila mala, je logičan splet okolnosti nakon svega što nam se izdešavalo u poslovnom i privatnom životu. Ovaj singl jasno postavlja temelj novog Crvenog kartona, a najvažniji sud ostavljamo publici“ – Stevan Pavlović.

Najnovije vesti

Izdvajamo