-

NaslovnaVestiVesti iz regionaNovi singl splitskog punk rock benda Špurijus

Novi singl splitskog punk rock benda Špurijus

Špurijus

Snimanje lanjskog debitantskog albuma se zbog mnogih nepredviđenih okolnosti oteglo na period od godinu dana, tako da smo u rupama između termina snimanja nastavili praviti nove pjesme, koje će uskoro sačinjavati drugi album. Jedna od tih novonastalih pjesama je i „Barba je partija“, koja je zapravo naš povratak izvornom glazbenom izričaju iz ranih dana demo faze benda, dakle nešto što bi se moglo nazvati veselim punk rockom s izrazitim mediteranskim pečatom, po čemu smo vjerojatno i najpoznatiji u lokalnim okvirima.

Špurijus nikad nije imao neke skrivene poruke pjesama, a izravni tekstovi su oduvijek bili naš forte, tako da se već na prvo slušanje pjesme može iščitati poruka, u kojoj se iz perspektive oproštajnog govora umirućeg barbe ((lat. barba, tal. barba brada) stric, ujak; iz poštovanja naziv za starijeg čovjeka (u Dalmaciji)), govori o slavljenju života i uživanju u istome, nauštrb trčanju za novcem i obavezama. Nakon što smo bili pozvani u radijsku emisiju koju su vodili članovi TBF-a, u neformalnom razgovoru sa Sašom Antićem dogovorili smo snimanje singla u Bozon studiju.

Rad na pjesmi protekao je u sjajnom ozračju i druženju sa odličnom ekipom iz „The Plejsa“, a pjesmu su a capella introm i outrom dodatno oplemenili i priznati klapski pjevači Vladimir Garić i Zdeslav Mišurac. S klavijaturama nam je pomogao naš stalni suradnik i prijatelj Bruno Matijašević. Snimatelji su bili Dino Siriščević i Boris Ždero, a produkciju, miks, mastering i prateće i klapske vokale odradio je Saša Antić.

Sljedeći potez bio je snimanje spota, za redatelja smo odabrali mladog splitskog filmaša Šimuna Šituma, koji je u suradnji s Glorijom Lizde i Sandrom Barabom, režirao spot. Dok smo se uz pivo dogovorali kako i gdje snimati, nismo imali glavnog glumca jer nam je trebao netko dovoljno uvjerljiv i otkačen da utjelovi razuzdanog Barbu, a onda smo se sjetili Rade Čikeš-Medana, apsolutne splitske radijske legende, koji nam je uz asistenciju svoje kćeri Mie, odigrao ulogu Barbe i odlično nas zabavljao tijekom snimanja, na čemu smo mu zauvijek zahvalni.

Guranje kolica s pokojnim Barbom bilo je poprilično naporno, što zbog ljetne vrućine, što zbog sablažnjavajućih reakcija prolaznika jednog splitskog predgrađa pa smo tekuću podršku u snimanju spota dobili od Siniše Anđelića iz LAB Split Craft Brewery pivovare. Odličnu atmosferu i suradnju sa snimanja singla odlučili smo produžiti pravljenjem kompletnog albuma, čije snimanje upravo traje.

Najnovije vesti

Izdvajamo