-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Novi hrvatski ministar kulture inzistira na 50 posto domaćeg rocka u klubovima i...

Novi hrvatski ministar kulture inzistira na 50 posto domaćeg rocka u klubovima i na festivalima

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Jonathan
Jonathan

Berislav Šipuš, skladatelj, dirigent, glazbeni pedagog te novi hrvatski ministar kulture, samo nekoliko dana nakon što je naslijedio dosadašnju ministricu kulture Andreu Zlatar Violić posložio je pet prioritetnih poglavlja rada koje namjerava realizirati, a među njima je i uključivanje rock kulture u proračun.

U ožujku je u zagrebačkoj Tvornici kulture udruga Promo (Udruga koncertnih promotora) održala press konferenciju „Rock nije kultura?!“ te se pobunila i iskazala nezadovoljstvo što Ministarstvo Republike Hrvatske ne financira rock glazbu i kulturu. Već se sedamdeset godina novac iz Ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture dodjeljuje organizacijama i manifestacijama koje promoviraju klasičnu i jazz glazbu. Udruga Promo imala je četiri zahtjeva među kojima su „priznavanje rock glazbe kao javne potrebe u glazbenoj kulturi koja itekako postoji te sukladno s time i uključivanje rock glazbe u sustave sufinanciranja gradske i državne glazbene kulture“ te „financijsku raspodjelu javnih sredstava namijenjenih za programsku djelatnost u glazbi u pravednom omjeru i to 50 posto za potrebe rock glazbe te 50 posto za potrebe reproduktivne klasične i jazz glazbe“.

Udruga Promo također je bila protiv toga da Berislav Šipuš postane novi ministar kulture jer je u ovoj godini vlastitim projektima dodijelio čak 30 posto javnih sredstava za glazbu.

Berislav Šipuš
Berislav Šipuš

U međuvremenu je Šipuš ipak postao ministar kulture, a premijer Zoran Milanović izjavio je kako je kultura u Vladi ‘resor srca’ te „s obzirom da nismo velika nacija, kultura ne može biti postavljena na strogo komercijalnim osnovama, pitanje je može li uopće“. Udruga Promo složila se s premijerom te dodala kako će Šipuš „kao ministar kulture imati odgovornost i priliku promijeniti potpuno neprihvatljiv tretman koncerata kvalitetne autorske rock glazbe sa svim modernim izvedenicama (elektronska glazba, hip-hop, alternativna, world music, itd…)“.

Na kraju se oglasio i ministar Šipuš koji je za Jutarnji list izjavio: „Radimo na strategiji financiranja svih alternativnih glazbenih izričaja, uključujući i rock. Inzistirat ćemo da klubovi i festivali u svojim programima alternativnih glazbenih izričaja imaju oko 50 posto glazbenih sadržaja domaće autorske proizvodnje. Jedino će u tom slučaju moći dobiti potporu. Glazba inače u proračunu dobiva tek osam milijuna kuna, stoga je sada potrebno korigirati i taj dio.“