-

Novi album Nenada Vasilića sa gudačima izlazi juna

Nenad Vasilić
foto: Igor Ripak

Posle bogate i veoma uspešne koncertne sezone tokom 2022. godine, naš priznati kontrabasista i kompozitor Nenad Vasilić, vratio se u studio i uskoro će obradovati publiku novim albumom.

Vasilićev, 14. po redu, autorski album pojaviće se 01. juna ove godine u izdanju nemačke kuće Galileo Music, a u pitanju je muzika koju je snimio sa preko dvadeset muzičara iz deset evropskih zemalja. Uži krug publike imao je priliku da se upozna uživo sa Vasilićevom muzikom u izvođenju trija i gudača, premijerno u poznatom klubu „Porgy&Bess“ u Beču, a u Srbiji premijerno na Beogradskom džez festivalu 2020. godine u Domu omladine. Sada će, na novom izdanju, njegove nove kompozicije u ovom sastavu biti dostupne za slušanje svima.

Album „Nenad Vasilić – Bass & Strings“ sadržaće deset pesama snimljenih sa gudačima iz Austrije i Srbije, kao i sa novim internacionalnim klavirskim triom. Tu su i mnogobrojni gosti iz SAD, Grčke, Argentine, Španije, što će zvuk novog izdanja ovog istaknutog umetnika, maestra balkanskih ritmova u džezu, učiniti još bogatijim i raznovrsnijim. Repertoar se sastoji od Vasilićevih autorskih numera i duhovnih kompozicija u njegovim aranžmanima.

Album će pratiti četiri videa, a kako će sve zvučati i izgledati, muzičari su nam nagovestili u tizeru i najavi albuma.

Do kraja godine Nenad Vasilić planira još iznenađenja za slušaoce, a jedno od njih očekujemo na jesen: Galileo Music objaviće ekskluzivno, luksuzno audiofilsko izdanje – 180 gramski vinil, albuma „Bass Room“. U pitanju je izuzetno hvaljeni solo bas album iz 2019. godine, na kojem Vasilić još jednom potvrđuje zašto važi za vrhunskog umetnika u evropskim džez krugovima, u koje je uneo notu balkanskog džeza majstorski kombinovanog sa savremenim muzičkim elementima, kreirajući sopstveni, autentični izraz.

Svoje autorske kompozicije, inspirisane balkanskim ritmovima, džezom i klasičnom muzikom, Nenad Vasilić sa velikim uspehom izvodi u različitim sastavima – od dua do seksteta, kao i na solo nastupima. Muzika koju stvara u stalnoj je interakciji sa publikom, budući da ima preko 80 nastupa godišnje, na koncertnim scenama, festivalima i u klupskim prostorima širom Evrope i u Srbiji. Poslednjih godina posvećen je pedagoškom radu, budući da je 2020. imenovan za redovnog profesora na berlinskom Džez institutu, kao i šefa katedre za kontrabas.

Najnovije vesti

Izdvajamo