fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Nova knjiga Ivana Ivačkovića "Kako smo propevali"

Nova knjiga Ivana Ivačkovića “Kako smo propevali”

Najnovija knjiga poznatog autora Ivana Ivačkovića, koji se na ovim prostorima, a i šire, proslavio kao vrhunski poznavalac i kritičar muzike, predstavlja svojevrsni muzički opus bivše Jugoslavije.

Knjiga “Kako smo propevali” predstavlja period razvoja muzike na ovim prostorima od zabavno-popularne muzike, rađanja rock’n’rolla, preko punka i novog talasa, sve do turbo folka. Takođe govori o raznim uticajima koji su doprineli njenom stvaranju. Daje verni prikaz kako je muzička scena tada izgledala i čitaoca vodi kroz jedno nostalgično putovanje.

Ono što je možda najzanimljiviji aspekt ove knjige jeste to što ona daje zanimljivu tačku gledanja na celokupnu jugoslovensku muziku, a to je da je ceo sadržaj uobličen kroz političku prizmu. Za temu ove knjige može se uzeti način na koji politika i društvo utiču na muziku. Od Josipa Broza Tita, preko Bjelog Dugmeta, Balaševića, Čolića, Brene, do EKV-a, opisan je način na koji su muzika i politika u isto vreme koegzistirale. Uz šta su odrastale i kako su starije generacije živele, Ivačković podrobno opisuje osvrćući se na događaje koji su znatno menjali i oblikovali Jugoslaviju i zbog čega je ona bila tako značajna država. Ivačković svakako potvrđuje da društvo mnogo utiče na muziku i da je vreme u kojoj se ona stvara neminovno vezano za nju.