-

Nova edicija kompilacije „Punk rock val“

Punk_rock_val_2020

Publika u regionu, zahvaljujući Slovenskom punk rock portalu i Založbi punk portala, svake godine stiče uvid u bogatu zaostavštinu ovog žanra u Sloveniji i dobija priliku da čuje i posvedoči evoluciji koja se još uvek dešava u jednoj od kolevki panka na našem podneblju.

Početkom ove godine izašla je nova, godišnja edicija ove kompilacije pod nazivom „Punk rock val 2020“ sa čak dvadeset i dve pesme od isto toliko izvođača izdate tokom prethodne godine. Šarolikost ove kompilacije ogleda se u podžanrovima zastupljenim na ovoj kompilaciji; svoje mesto pronašli su mnogi punk rock, garage rock, post punk, hardcore, grindcore, pa čak i alternative rock bendovi.

Jasno je da je 2020. godina, u svetlu izbijanja pandemije koronavirusa, izmenila svakodnevnicu u društvu, privredi, a pogotovo umetničkim scenama širom sveta. No, to je bio samo razlog više da bendovi svoj rad preusmere ka studijskom stvaranju, podare svetu pregršt novih ideja i pesama, a samim tim i prenesu poruku da muzika (u ovom slučaju pank) živi i pored svih nedaća, a nedostatak obrta služi samo kao izgovor svima koji u stvaranje ulaze iz ne baš iskrenih pobuda.

Punk_rock_val_2020_coverPrva traka na ovom albumu rezervisana je za prvi pank bend iza Gvozdene zavese, Pankrte, i njihovu živu izvedbu pesme „Kdo so ti ljudje“ snimljene u areni Stožice u sklopu koncerta obeležavanja četiri decenije od debi albuma „Dolgcajt“. Da kompilacija konceptualno bude spoj mladosti i iskustva i presek svih pank generacija u Sloveniji, potrudili su se i drugi veterani sa ovih prostora kao što su Kuzle i Odpisani. Ostali izvođači su uglavnom bendovi novijeg doba poput Tidal Waves, Iritator, Suzi Soprano, ali i Čao Portorož kao bend izuzetno naklonjen pop muzici, ali sa jasnim uticajima post punk zvuka, čime zaslužuju mesto na ovoj kompilaciji.

„Punk rock val 2020“ objavljen je na CD-u, a na zvaničnoj Bandcamp stranici portala može se preuzeti digitalna verzija albuma, ali i besplatno preslušati.

Najnovije vesti

Izdvajamo