-

Niški Monah pobednik 7. Bunt rok festivala

Monah
Pobednici 7. Bunt rok festivala RTSa bend Monah iz Niša

Niški progresive-rok sastav Monah pobedio je na 7. Bunt rok festivalu, a dva člana benda poneli su i nagrade za najboljeg bubnjara i najboljeg gitaristu sedmog izdanja nacionalnog festivala posvećenog afirmaciji novih rok muzčara i autora.

Branki Glavonjić, autorki emisije „Bunt“ i Bunt rok festivala su se ulozi voditelja tri večeri programa 7. BRF pridružili muzičari – Aleksandar Marković Lama („Bolesna štenad“) i Zoran Stefanov Iskaz („Iskaz“).

U oštroj konkurenciji od dvadeset bendova i autora iz cele Srbije, u finale sedmog Bunt rok festivala prošlo je (iz dva polufinala, 1. i 2. juna) ukupno 10 bendova, koji su se nadmetali za pobedu ali i ostale prestižne nagrade.

U subotu uveče, na bini RTS- ovog Studija 8, takmičilo se deset finalista: „Rihter“, „Razvigor“, „Bagremov med“, Milan Kosanović, „Promonael“, „Fjordovi“, „Sara Džesika Panker“ (umesto benda „Noise gate“), „Sin Seekas“, „Grizete“ i „Monah“.

Žiri festivala je tokom finala pojačan sa još dva člana, te je o najboljima od najboljih odlučivao u ovom sastavu: Maja Cvetković („E play“), Ivan Fece Firči, Milena Milutinović (bend „Repetitor“), Miloš Ignjatović („Kon konferencija“), Milovan Bošković („Zemlja gruva“), Uroš Marković (muzički producent, kompozitor i muzički urednik u RTS- u) i Nebojša Sabovljević, muzički urednik tematskog radio kanala „RTS Rokenroler“.

Predsednik žirija Ivan Fece Firči, saopštio je odluke žirija 7. Bunt rok festivala o nagradama za muzičare koji su se izdvojili kao najbolji na festivalu:

  • Najbolji vokal 7. BRF: Strahinja Popović („Bagremov med“) Nagradu – mikrofon je obezbedio ROCK radio, uz podršku „Mitros music“
  • Najbolja bas gitaristkinja 7. BRF: Sara Nikolić („Rihter“) Nagradu – bas gitaru je dodelio Miloš Ignjatović u ime „Kon konferencije“
  • Najbolji bubnjar 7. BRF: Đorđe Hartl („Monah“) Nagradu – doboš je dodelio Dušan Živanović Džekac ispred „Sing media“
  • Najbolji gitarista 7. BRF: Lazar Jovanović („Monah“) Nagradu – gitaru je poklonilo Udruženje džeza, zabavne i rok muzike Srbije, a uručio je član UO ove asocijacije Miroslav Cvetković Cvele

Branka, Lama i Iskaz saopštili su imena troje prvoplasiranih na 7. Bunt rok festivalu a trofeje čuvene statuete „munje“, uručili su im članovi benda „Sanitarium“- prošlogodišnji pobednici.

Prva tri mesta 7. Bunt rok festivala RTS-a osvojili su:

1. mesto – zlatni trofej i novčanu nagradu od 200.000 dinara osvojio je bend „Monah“ iz Niša

2. mesto – srebrni trofej i novčanu nagradu od 150.000 dinara osvojio je beogradski sastav „Bagremov med“

3. mesto – bronzani trofej i nagradu od 100.000 dinara osvojio je vojvođanski bend „Sin Seekas“

Autorka projekta Bunt rok festival Branka Glavonjić, istakla je da ovo nije sve od nagrada već da će, po tradiciji, najbolji bendovi dobiti i priliku da nastupe ovog leta na velikim muzičkm festivalima u Srbiji i inostranstvu.

Tokom prvog i drugog polufinala, u revijalnom programu Bunt rok festivala 2023. nastupili su pobednici trećeg Bunt rok festivala – beogradski sastav „Viva Vops“ kao i bendovi „Kanda, Kodža i Nebojša“, „Bolesna štenad“ i „Iskaz“ a uz prošlogodišnje pobednike – „Sanitarium“, u revijalnom programu finala festivala nastupili su Konstrakta i „Zemlja gruva“.

Najnovije vesti

Izdvajamo