-

New Order i Anton Corbijn na filmovima festivala „Skopje Cinema City“ 2020

Šesto izdanje filmskog festivala „Skopje Cinema City“ otpočeće 19. septembra u dvorištu Kinoteke RSM. Program će biti podeljen u dva bloka i to: prvi dvodnevni blok 19. i 20. septembra, u toku kojeg će biti prikazana četiri filma, i drugi blok 2. i 3. oktobra, kada će biti prikazano još šest filmova.

Svake godine „Skopje Cinema City“ posvećeno je jednom umetniku, a to je ove godine svetski popularna muzička grupa New Order. Festival će stoga otvoriti film o njoj, pod nazivom „Decades“ čiji je režiser Mike Christie. Takođe, grupi će nagrada koju ovaj festival dodeljuje biti poslata u Manchester. Podsetimo se, raniji dobitnici iste bili su David Bowie (2015), Leonard Kohen (2016), Ryuichi Sakamoto(2018), Philip Glass  (2019) i Vlatko Stefanovski (2019).

Drugi film koji će publika imati prilike da vidi prve večeri je film o renomiranom muzičkom fotografu i režiseru Antonu Corbijnu pod nazivom „Inside out.“ Ovaj holandski fotograf je zaslužan za neverovatne portrete najvećih muzičkih zvezdi u poslednjih 40 godina, među kojima su i Nick Cave, Nirvana, Joy Division, REM, The Killers, Arcade Fire i mnogi drugi.

Festival se organizuje od strane udruženja „Nomad-Art Skopje“, a vizuelna rešenija su delo Dijane Dimitrievske, a pomogli su ga Agencija za film RSM i Kinoteka RSM.

Najnovije vesti

Izdvajamo