-

„Neka zvona zazvone“– Omaž Nicku Caveu u Čačku

U Velikoj sali Gradske biblioteke Čačak se u petak 19. maja, s početkom u 19 h održava poetsko-muzičko veče posvećeno Niku Kejvu, jednom od najvećih savremenih kantautora. Svestrani australijski muzičar, osim po radu sa nekoliko bendova, od kojih je najčuveniji Nick Cave and The Bad Seeds, priznat je kao romanopisac, scenarista, autor eseja i povremeno glumac.

O njegovoj poeziji govoriće Igor Cvijanović, prevodilac, publicista i profesor engleskog jezika sa Univerziteta u Novom Sadu. Šta je to što ovog umetnika čini jedinstvenim i književno relevantnim, a rokenrol napokon ravnopravnim delom priznate visoke kulture koji je obeležio drugu polovinu XX veka, publika će imati priliku da čuje od autora prve doktorske disertacije na ovim prostorima posvećene Kejvovom stvaralaštvu, na osnovu koje je prošle godine objavljena knjiga pod naslovom „Nik Kejv i poetika prestupa”.

Nakon reči, preći će se na muzička dela, pa u drugom delu programa nastupa beogradski tribute bend The Cave Dogs. Grupa čijem je frontmenu sam Nik poručio: „Zvučiš zastrašujuće kao ja”, dočaraće autentični stil čuvenog mračnog poete.

Program se organizuje u sklopu jubilarne 60. manifestacije Disovo proleće i Nacionalne prestonice kulture 2023. „Čačanska rodna“.

Ulaz je slobodan.

Najnovije vesti

Izdvajamo