-

Lenhart Tapes i Zoja Borovčanin predstavljaju „Džamahiriju“

Lenhart TapesLenhart Tapes predstavlja drugi singl s albuma Dens, a ovoga puta gostujuća pevačica na pesmi „Džamahirija“ je Zoja Borovčanin, članica kultnog beogradskog sastava Lira Vega. Dens“ će zvanično biti objavljen 10. novembra u izdanju Glitterbeat Records.

Pesma „Džamahirija“ nova je zvučna diverzija Lenharta i ekipe, a u isto vreme je omaž dab počecima i slavnom producentu Adrijanu Šervudu, ali i jugoslovenskoj pank sceni osamdesetih i beogradskom klupskom andergraundu.

Lenhart o pesmi kaže: „Inspiracija za „Džamahiriju“ potekla je od stare ploče benda The Green Wings, koji su osnovali studenti iz Libije koji su došli u bivšu Jugoslaviju. Jednom sam na buvljaku našao kasetu sa „Zelenom knjigom“ bivšeg libijskog lidera Gadafija (prevedena na srpskohrvatski!) i deo te knjige sam semplovao u pesmi. Zoja i ja smo s ovom pesmom hteli da odamo počast revolucionarnom konceptu Džamahirije.“

Pesmu prati fascinantna kolekcija YouTube arhivskih materijala Libije sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka.

Vladimir Lenhart i njegov Lenhart Tapes alter ego predstavili su se široj publici debitantskim albumom „Duets“ (Pop Depresija, septembar 2021), a dve godine kasnije svoju viziju etno-noiza koji se prepliće sa pank-industrijal zvukom čarobnjak iz Kovačice diže na najviši nivo s osam novih pesama, tri pevačice – Tijana Stanković, Svetlana Spajić (Gordan, Pjevačka družina), Zoja Borovčanin (Lira Vega) – biranim gostima i velikom ljubavlju prema muzičkom nasleđu Balkana.

Prvi singl s albuma „Dens“ bila je pesma „Vodu brala“ (feat. Tijana Stanković), a album je dostupan za pre-order na bandcampu Lenhart Tapes. Desetog novembra „Dens“ će biti objavljen digitalno, na CD-u i LP-u za Glitterbeat Records (Altın Gün, Tamikrest, Gaye Su Akyol, Monsieur Doumani).

Najnovije vesti

Izdvajamo