fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Laibach sviraju u Severnoj Koreji

Laibach sviraju u Severnoj Koreji

Slovenački sastav Laibach će u avgustu održati dva koncerta u Pjongjangu. Grupa će tako postati jedan od malobrojnih inostranih rock sastava koji su nastupali u Severnoj Koreji.

Bend će u prestonici Severne Koreje nastupati 19. i 20. avgusta, u glavnoj sali Muzičkog konzervatorijuma Kim Won Gyun. Koncerti su podstaknuti inicijativom za kulturnom razmenom, koja je potekla od Umentičkog saveta Norveške i norveškog režisera Mortena Traavika, sa kojim je grupa sarađivala u kreiranju spota za pesmu „The Whistleblowers“. „Cilj je – kao i uvek – kulturna razmena i uzajamno razumevanje, ne kroz prazne fraze, već u svom praktičnom i istinskom obliku“, izjavio je Traavik za portal NK News. „Laibach veruju da je glavni zadatak umetnosti, i ključno obeležje po kojem se ona razlikuje od ostalih oblika komunikacije, njena mogućnost i dužnost da postavlja pitanja i ukazuje na mogućnosti, umesto da propoveda rešenja“, rekao je Traavik.

Konceti Laibacha podudariće se sa proslavom sedamdesetogodišnjice oslobođenja Koreje od japanske vladavine. Na ovim nastupima biće sniman materijal za dokumentarni film, čija se premijera očekuje tokom 2016. godine.

Grupa će obeležiti 35 godina postojanja 4. jula, sa dva koncerta u Trbovlju, na kojima će otkriti deo programa koji pripremaju za nastupe u Pjongjangu.