-

Kultur Shock i Edo Maajka pevaju o slobodi

kultur-shock-edo-maajkaKultur Shock i Edo Maajka objavili su pjesmu „Sloboda“ a najavljuju još jednu zajedničku pjesmu „Staza Manjine“. Ove dvije nove pjesme, nastale su u zajedničkoj kolaboraciji preko tri kontinenta. Pjesme su i rezultat njihovih nastojanja da premoste žanrovske ograde i udruže snage u promicanju humanih vrijednosti, socijalne pravde i muzičkog nekonformizma.

“Edu smo sreli prvi put na našem koncertu u zagrebačkoj Tvornici prije nekoliko godina i odmah smo – kliknuli”, kaže gitarist Kultur Shocka Val Kiossovski. Par godina kasnije, sreli su se ponovno na Feragosto Jam festivalu u Hrvatskoj gdje im je čekanje na početak nastupa omogućilo da popričaju i dođu do spoznaje da bi zaista trebali nešto napraviti zajedno.

Obilježavajući ove godine 20-tu godišnjicu rada i stvaranja glazbe, želja za stvoriti nešto drugačije, van „njihovog elementa“ usmjerila je Kultur Shock da napokon krenu u realizaciju pivom podmazanih ideja iz te kasne festivalske noći. „Edo je taj!“ kaže pjevač i frontmen Srđan Đino Jevđević, „bilo je fascinantno osmisliti i napisati te dvije pjesme s njim tokom dana kojeg smo proveli zajedno u Zagrebu početkom ove godine.“

Rezultat svega su dvije pjesme koje neprimjetno stapaju karakteristične stilove i zvuk obje strane i spajaju liričku mudrost Ede i Srđana. „Ne postoji sloboda dok su zidovi i bodljikave žice oko nas, a ti zidovi i ta ograda su danas naša realnost – svugdje oko nas. Kako smo dublje ulazili u ovaj projekt, shvatio sam da mi ovo zapravo jako pomaže izbaciti sve te emocije iz sebe“ kaže Edo Maajka.

Snimljene u Seattleu, pod palicom legendarnog Jacka Endina, sa dodatnim snimkama produciranim u Tel Avivu, pjesme su nedvojbeni primjer kako je globalna muzička kolaboracija novi standard u današnjem povezanom i umreženom svijetu.

„Ni mi, a ni Edo nismo skrenuli u pop i komercijalizaciju u svrhu slave i para“ kaže Kiossovski, „dijelimo iste vrijednosti i ideale, sličan muzički ukus i svatko od nas na svoj način iskazuje poštovanje prema muzičkom i kulturnom naslijeđu Balkana. I općenito, rocku i hip-hopu. I to smo snimili – jasno i glasno.“