-

NaslovnaVestiVesti iz regionaKraljevstvo Rit, nova knjiga Daniela Kovača

Kraljevstvo Rit, nova knjiga Daniela Kovača

JarboliDaniel Kovač, gitarista grupe Jarboli i vođa Jesenjeg Orkestra napisao je novu knjigu. Nakon prethodna četiri romana, ovaj put se radi o, u najvećoj meri, dramskom tekstu koji nosi naslov Kraljevstvo Rit. Knjigu je objavila Književna radionica Rašić.

Radnja knjige se odvija u izmaštanom kraljevstvu:

Kraljevstvo Rit Daniel KovačU Kraljevstvu Rit, čuvenom po prosvećenosti i očaravajućim zalascima sunca, pet junaka priče, dosledno i hrabro, duboko uvereni u ispravnost svojih ideja, ispunjavaju svoju sudbinu. Zajednički cilj kojem, obdareni vrlinama, streme jeste stvaranje boljeg i pravednijeg društva. Kada se u to umešaju životne dileme i ambicije aktera, lične nedoumice, osećaj nejednakosti i nepravde, ljubav, mračna prošlost i duh vremena, dolazi do obrta uz žongliranja, prevrate, izdaje, revoluciju i rat. Kralj, Kraljica, Građanka, Građanin i Luda su nosioci ideja o društvu i glasovi koji čitaocu govore o ograničenjima i otrežnjenjima, ali ga takođe podstiču na to da pokrene sopstveni monolog o pravdi, obavezama, integritetu i vlasti. Na kraju će ostati pitanja, a najvažnije od svih glasi – šta bi se zbilo da junaci priče nisu tako dobronamerni i čovečni.

Kovač dodaje: “Hteo sam napišem komad sa pet uglavnom dobronamernih junaka čije karaktere nalazim u sebi i svom ponašanju, ili, prosto, zavisno od raspoloženja i prilike ponašam se kao jedan od likova iz knjige. Ako svaki od tih karaktera pustim da bude sasvim dosledan, dogodi se karambol. Srećom, iako tragičan, sve vreme i vrlo zabavan.”

Najnovije vesti

Izdvajamo