-

„Kraj mene“ – prvi singl kantautorke Staše Petrović

Voja Aralica i Staša Petrović, foto: Aleksandar Veselić
Voja Aralica i Staša Petrović, foto: Aleksandar Veselić

Mlada kantautorka iz Niša, Staša Petrović, objavila je svoj prvi singl „Kraj mene“, koji prati muzički spot, sniman na nekoliko lokacija u Nišu i okolini.

Singl „Kraj mene“ snimljen je u Siena studiu u Beogradu, u saradnji sa Vojom Aralicom, koji je producirao i aranžirao pesmu.

„Jednom prilikom smo se upoznali u Nišu i razgovarali na temu muzike, te sam ja pomenula da se bavim pevanjem. Predložio je da mu pošaljem neki od mojih nastupa. Nakon što je preslušao jedno izvođenje preneo mi je da mu se baš dopalo i da imam „to nešto“, što je mene, iskreno, zbunilo. Očekivala sam pohvalu, ali ne i priliku da sarađujemo. Usput smo došli do toga da imam i neke svoje autorske stvari koje je poželeo da čuje.“, objašnjava Staša.

Sa 10 godina Staša je upisala nižu muzičku školu za klavir ali je brzo shvatila da je pevanje nešto čemu želi da se posveti.

„Neki prvi nastupi kreću u školi, najpre u osnovnoj, a onda u srednjoj, kada sam pored nastupa na školskim priredbama u gimnaziji „Svetozar Marković“, koje su bile česte i veoma profesionalno organizovane, počela da se pojavljujem i na takmičenjima poput Frankofonije ili festivalima, kao što je Nišvil, na kom sam nekoliko puta nastupala na različitim stejdževima, a jednom i na glavnoj bini, sa grupom Kafebal.
Što se tiče komponovanja, ako ne računamo aplikaciju za komponovanje na sony ericson telefonu, onda je to period srednje škole. Prvu pesmu sam iskomponovala sa 16 godina na gitari i bila je na engleskom. Tokom perioda srednje škole intenzivno sam stvarala i pokušavala da svoje ideje pretočim u melodije i tekstove.

Pored muzike, bavim se odnosima s javnošću, to je ono što sam studirala i završila na Filozofskom fakultetu u Nišu i radim kao PR Narodnog pozorišta Niš. Veliki sam fan glume i pozorišta, tako da je posao koji obavljam privilegija, a najlepše je što dozvoljava ono što mi je najvažnije – svestranost i negovanje umetnosti u sebi.“

Staša Petrović

Za snimanje spota „Kraj mene“ bio je zadužen produkcijski tim Paralela, pod vođstvom Vukašina Cvetkovića iz Niša. U spotu se pojavljuje naš renomirani pisac Miloš Petković, koji je ujedno ko-reditelj i scenarista spota, ali i Stašin verenik. Na pitanje da li se granice između profesionalnog i privatnog brišu i da li dolazi do kreativnog sinkretizma ili do sukoba ideja, Staša odgovara:

„Mislim da je u isto vreme i najlakše i najteže raditi sa ljudima sa kojima smo najviše bliski, upravo zbog toga što smo u takvim odnosima najslobodniji i vrlo često se ne ustežemo da kažemo ono šta mislimo direktno, te lako dolazi i do sukoba, a naravno i sukoba ideja. Bilo je toga i kod nas dvoje, ali u vrlo maloj meri, mi smo ipak veoma sličnog senzibiliteta, a s druge strane trudimo se da budemo tolerantni i da razumemo jedno drugo kada imamo drugačije mišljenje, te neosporno dolazi do kreativnog sinkretizma. S druge strane, sukoba ideja je bilo sa mojim rođenim bratom koji se pojavljuje u spotu kao policajac. Bila sam skeptična da će to sve uspeti jer smo imali različite poglede na to kako bi ta scena trebalo da izgleda, ali u trenutku snimanja, ipak se granica izbrisala i mi smo se prepustili glumačkom zadatku. Na kraju smo se svi dobro zabavili i uživali. Kako kaže Gadamer, čovek je biće koje se igra (Homo Ludens).“

Staša u planu ima i izdavanje prvog albuma ali pre toga planira da objavi još singlova:

„Trenutno se bavim dvema pesmama i potrebno je još malo rada da bih bila zadovoljna i nadam se da će upravo jedna od njih biti dobar izbor za drugi singl, jer ću se još malo zadržati na trendu izbacivanja singlova, ne zato što volim da sam trendi, nego zato što je moja karijera nekako krenula u tom smeru. Svakako nastavljam sa radom, motivisanija i spremnija nego ikada pre.“

Najnovije vesti

Izdvajamo