-

NaslovnaVestiVesti iz regionaKonkurs Klavirsko nebo: Nova klavirska muzika kompozitora iz Srbije

Konkurs Klavirsko nebo: Nova klavirska muzika kompozitora iz Srbije

Tri meseca od objavljivanja konkursa Klavirsko nebo, stigli smo do prvog cilja – 29. marta i Međunarodnog dana klavira. Želimo da vam čestitamo ovaj praznik koji je “izmislio” Nils Frahm i da vam predstavimo kompozicije koje su do sada stigle na konkurs.

Odlučili smo da sve kompozicije budu predstavljene sa 45-60sec, a redosled je proizvoljan. Imate priliku da čujete delove dvadeset pesama koje su u konkurenciji za kompilaciju kojom će do kraja godine biti završeno “Klavirsko nebo” i da steknete neko mišljenje kako to može da izgleda.

Tizer za Klavirsko nebo nalazi se ovde:

https://www.mixcloud.com/popdepression/klavirsko-nebo-piano-sky-piano-day-2018-teaser/

Spisak kompozicija:
Milica Tegeltija – Pavana (ft. Luka Ignjatović)
Dušan Gajić – Definitely Something
Maja Bosnić – AC Modulations
Maša Đurišić – Untitled
Vladimir Popović – Half-Dark Backstage Odd Rhythm
Ana Ćurčin – Alone etida
Vladislav Rac – Mala vežba #2
Jovana Backović – Tales of the Macabre for piano
Srđan Marinković – Pingvini
Katarina Ranković – Butterfly Reminiscence
Igor Andrić – Piano suite Mysteries
Marina Džukljev & Vasco Trilla Duo – Free improvisation
Milica Predolac i Ana Vasić – Varvara
Tijana Mićović – Mellisa
Igor Pešić – The first morning after the loved one’s death
Ana Krstajić – Stožina i Sedlo
Marko Marić – Nostalgična zvona
Stefan Simonović – Septembarski klovn
Stefan Naerac – Kaleidoskop (Svita za klavir)
Pavle Popov – Japanski vrt

Mi nastavljamo da promovišemo akciju i zovemo ljude da učestvuju na način na koji im to odgovara. Vaše radove primamo do 31. jula, a saveti i tehnička pomoć uvek su dobrodošli. Uz ovaj “Piano day 2018 preview” promovišemo i originalni dizajn za Klavirsko nebo koji je delo Bratislava Milenkovića.

Šta je Klavirsko nebo?

Inspirisani muzikom koju stvaraju ili interpretiraju Nils Frahm, Max Richter, Hauschka, Olafur Arnalds, Lubomyr Melnyk, Yann Tiersen, Peter Broderick, Michael Price, LP Duo, Branka Parlić, Tim Hecker, Ilja Bešelvi… i pod velikom uticajem nasleđa Philipa Glassa i Erika Satija, želimo da pokrenemo akciju koja će na površinu da izvuče srpske kompozitore za (solo) klavir i pijaniste da predstave svoju muziku, impovizacije, kolaže i osećanja. Klavirska muzika je pank XXI veka, ako to ne doživljavate tako onda još niste čuli Lubomyra Melnyka ili Ilju Beševlija, a ako je to tako – to morate da ispravite što pre!

Šta je ideja?

Iako se smatra da je istorija klasične muzike u Srbiji relativno kratka, od rođenja prvog srpskog kompozitora Kornelija Stankovića do danas prošlo je nešto manje od 190 godina. Za sve to vreme dela srpskih autora su izuzetno slabo zastupljena na koncertima, a ništa manje ignorisanje domaćeg stvaralaštva pokazuju i muzički izdavači. “Klavirsko nebo” ima za cilj da predstavi autore XXI veka, koji su školovani na nasleđu Miloja Milojevića, Marka Tajčevića, Vasilija Mokranjca, Mihovila Logara, Stanojla Rajičića… i koji su klavirsku muziku zavoleli uz Miloša Petrovića, Natašu Bogojević, Aleksandra Šandorova…

„Moderna klasika“ ili neoklasika je već godinama žanr koji se suptilno povezuje sa drugim srodnim ili manje srodnim muzičkim idejama. Kada žele da stave neke odrednice to rade „tagovima“: classical – neo-classical – ambient – modern classical – experimental – drone… Mi smo izabrali jedan mali segment, neoklasiku baziranu na klavirskoj muzici, da nju istaknemo i stavimo u regionalni kontekst. Ako biste nas pitali ko su „zvezde“ takve muzike, to su Nils Frahm, Max Richter, Hauschka, Olafur Arnalds, Lubomir Melnick, Yann Tiersen… ili u našim uslovima LP Duo. Većina njih poznati su i kao autori primenjene, filmske muzike, a poslednjih godina njihovi koncerti su muzički i kulturni događaji sezone, bez obzira gde se održavaju.

Ko može da učestvuje?

Svi koji su rođeni ili žive u Srbiji, sa ili bez formalnog muzičkog obrazovanja.

Šta se očekuje od vas?

Da snimite i pošaljete svoju klavirsku kompoziciji. U obzir dolaze samo kompozicije koje nisu zvanično objavljene, nastale u poslednjih par godina, koje ste vi napisali ili bili koautor. Klavir mora da bude u centru pažnje, ali dozvoljena su i druga aranžerska rešenja sa drugim instrumentima, šumovima, ambijentom… Dužina kompozicija nije ograničena za prvi deo akcije (pogledajte dole sve o vremenskim rokovima), ali kada uđemo u drugu fazu vremensko ograničenje će biti sedam minuta. Šaljete WAV ili AIFF, a uz kompoziciju priložite i kratku biografiju. Adresa na koju šaljete je popdepresija@gmail.com, a vaše kompozicije podignite na neki od fajl servera (wetransfer.com npr).

Kakav je plan?

Do 29. marta 2018, do Međunarodnog dana klavira, primamo vaše radove za prvi “deadline”. Sve dobijene radove objavićemo online na Bandcamp stranici i omogućiti slobodno preslušavanje. Ali, radove ćemo primati i posle prvog roka, sve do kraja jula. Posle tog roka napravićemo izbor radova i njih objaviti na nekom od nosača zvuka (CD, vinil) i organizovati promociju.

Koji su rokovi?

Poslednja nedelja marta – 29.03.2018, pa kraj jula – 31.07.2018. godine. Kraj marta je rok za online prezentaciju za Piano Day, kraj jula označava kraj našeg konkursa i prijema radova.

Ko vas poziva?

Pop Depresija u saradnji sa Kišobranom i uz podršku LP Dua.

Koji su korisni kontakti?

www.popdepresija.com
popdepresija@gmail.com
www.facebook.com/popdepression
Klavirsko nebo na facebook-u: https://www.facebook.com/events/302177740302244/