-

Kezz najavila nastup na britanskom Glastonbury festivalu

foto: Kezz Bandcamp

S trenutnim prebivalištem u Ljubljani, Tamara Ristić, poznatija kao Kezz, biće prvi domaći izvođač koja će nastupiti na prestižnom Glastonbury festivalu, koji će se održati na farmi Worthy u gradiću Šepton Malet, od 21. do 25. juna.

Kezz je producentkinja iz Beograda, live looping umetnica, kantautorka i muzičarka. Novi oblik njenih nastupa predstavlja hibrid živog performansa i DJ-inga, gdje kombinuje sopstvenu produkciju i očaravajuće live pevanje s elektronikom i raznim muzičkim stilovima. Ovakav Kezzin pristup postaje sve popularniji nakon prvog celonoćnog seta u legendarnom klubu Brodu 20/44.

Njen debitantski album Kezz objavljen je 2017. godine za izdavačku kuću Mascom Records, i predstavlja upečatljivi miks modernog, elektroakustičnog zvuka i stilizovanog pevanja, inspirisanog tradicionalnom muzikom Balkana sa snažnom emotivnom interpretacijom i jarkom energijom. Tamara takođe producira u okviru dua Tijamara, zajedno sa sestrom Tijanom. Istraživanje etno motiva nastavlja i na sledećem albumu, prikladnog naziva Elektroizvorika, na kojem se prepliću svedeni tech house, i romanska, bugarska, makedonska, srpska i druge zvučne tradicije.

Glastonbury festival je jedan od najpoznatijih muzičkih festivala na svetu koji se održava u Velikoj Britaniji. Festival je poznat po raznolikosti muzičkih žanrova, velikim imenima iz sveta muzike, ali i po podršci umetnosti, pozorištu, i ekološkim inicijativama.

Glastonbury se prvi put održao 1970. godine u selu Pilton u Engleskoj. Tokom godina, festival je rastao i postao je jedno od najvećih godišnjih okupljanja muzičkih fanova. Festival se tradicionalno održava svake godine tokom četiri dana, obično krajem juna ili početkom jula.
Glavni fokus festivala je muzika, a na desetinama bina i pozornica nastupaju najpoznatiji izvođači iz svih žanrova, uključujući rok, pop, elektronsku muziku, hip-hop, folklornu muziku. Neki od najvećih izvođača svetske scene su nastupali na Glastonbury festivalu, uključujući The Rolling Stones, Beyoncé, David Bowie, Arctic Monkeys, Radiohead, Adele i mnoge druge.
Međutim, Glastonbury je mnogo više od samo muzičkog festivala. Tu su i brojne umetničke instalacije, pozorišne predstave, cirkuske tačke, performansi i drugi oblici umetnosti. Festival takođe promoviše ekološku svest i održivost, s naglaskom na recikliranje i smanjenje negativnog uticaja na okolinu.

Najnovije vesti

Izdvajamo