-

NaslovnaVestiVesti iz regionaIzlozba rok fotografija Rock momenti na Novom Beogradu

Izlozba rok fotografija Rock momenti na Novom Beogradu

Rock momentiIzložba koncertnih rok fotografija sada već ustaljene trojke koja čini fotografsku rock formaciju Rock momenti predstavlja umetničke foto-dokumente naših minulih (u svetlu pandemije covid – 19) koncernih aktivnosti i događaja koji su obeležili proteklu godinu ili čak i deceniju na ovim prostorima. Postavku čine izabrani izražajni scenski (binski) momenti poznatih i manje poznatih, ali na ovoj izložbi istovetno značajnih, muzičkih aktera svetske, regionalne i domaće raznovrsne rokenrol scene.

Svečano otvaranje je najavljeno u petak 26. juna sa početkom od 20h u galeriji Blok na Novom Beogradu. Postavka će trajati do 8. jula. 

Paraf Dom omladine Beograda
Paraf / foto: Anamarija Vartabedijan

Ova izložba bi trebalo da proslavi povratak koncertnim aktivnostima i okupljanjima, da donese potrebnu svežinu i novi entuzijazam, kao i da doprinese ponovnom pokretanju scene koja trenutno u svakom pogledu vapi za mogućnostima svojih muzičkih izvođenja i izražavanja pred publikom. Trojka Rock momenti – Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Nemanja Đorđević se ovog puta predstavlja sa skoro 50 fotografija, svako sa svojom koncepcijskom celinom i izborom radova koji do sada nisu prikazani javnosti u galerijskim prostorima.

O izložbi i koncepciji projekta Rock momenti u predgovoru katalogu Anamarija Vartabedijan, pokretač projekta kaže:

The Rolling Stones / foto: Stanislav Milojković

„Više od jedne decenije Rock momenti u galerije i muzeje donose svoj izbor fotografija − autentičnih estetizovanih svedočanstava sa nastupa različitih rokenrol muzičara regionalne i svetske scene, posmatrajući rokenrol kao važan kulturni artefakt i dominantnog nosioca društvenih i kulturnih promena druge polovine 20. veka, skrećući pažnju na njegovu postojanost i značaj.

Bunt je uvek u osnovi rokenrola koji je od svojih početaka otvarao mogućnost postojanja boljeg sveta, postavljajući i namećući mnoga sociološka pitanja, boreći se za mir, ravnopravnost, toleranciju, slobodu… Iako, poslednjih decenija, često marginalizovan u društvu spektakularizovane stvarnosti, poljuljanih vrednosti i poremećenosti sveta, gubi svoj širok uticaj, rokenrol je ipak ostao važna i vitalna pojava koja poziva na otvorenost, zdrav razum i istrajnost svojim stavovima.

Johnny Marr Lauba Zagreb
Johnny Marr / foto: Nemanja Đorđević

Kod rok nastupa dolazi do ujedinjenja publike i izvođača − svih prisutnih istomišljenika. Stanje muzičkog zadovoljstva koje se postiže razmenom i sjedinjenjem zvuka i značenja koje unosi i sama publika, nastavlja u čoveku da živi i posle izvođenja koncerta. Dokumentarna fotografija Rock momenata transcendira svoju upućenost ka svetu i svome sada pri nastajanju slika – zaustavljenih neposrednih utisaka, kao i u svome sada pri prikazivanju otisaka tih trenutaka na zidovima galerija, evociranju doživljenog. Ona je za svakog autora ponaosob, traganje za suštinom života i istraživanje snage identiteta samih događaja, čin samoizražavanja, ispoljavanja sopstvene osećajnosti, kao i važnih kulturoloških i društvenih poruka.

U svojoj izlagačkoj koncepciji Rock momenti neguju klasičnu rodnu različitost u pristupu dokumentarnoj fotografiji (Vels, 2006), pomirujući kontrast u izrazu, koji je ujedinjen temom, ali iznad svega, bogatstvom vizuelnih informacija i insistiranjem na likovnosti i estetskom doživljaju. Fotografije često prikazuju mušku potragu za senzacionalizmom, dramatičnim efektom, potenciranjem gesta i krajnje ekspresivnog pokreta, beleženjem stanja izvođača ili njegove duhovnosti, kao i žensko traganje za zapisima koji otkrivaju istinito i emocionalno, otvoreno bivstvo i blistavost duha muzičara. U svojoj sintezi, predstavljajući odlučujuće trenutke sa koncerata, Rock momenti iznose javnosti svoj autentičan pogled na svet ali i sveukupnost onoga što leži u osnovi i pojavi rokenrola.„

Rock momenti 2020

Najnovije vesti

Izdvajamo