-

NaslovnaVestiVesti iz regionaIzložba rok fotografija "Rock momenti i prijatelji" po drugi put u Beogradu

Izložba rok fotografija “Rock momenti i prijatelji” po drugi put u Beogradu

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Rock momenti
Fotografija sa otvaranja prošlogodišnje izložbe

Posle nepunih godinu dana Rock momenti su ponovo u Beogradu. Nova izložba i nove fotografije svih šest autora biće izložene u Galeriji SKC-a od 4. do 18. februara.

Otvaranje izložbe je u sredu 4. februara od 19 časova kada će biti izložene koncertne fotografije šest fotografa: Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojkovića, kao autora izložbe, sa prijateljima Rašom Milojevićem, Zoranom Mojsinom, Nemanjom Đorđevićem i Milošem Milojevićem.

Rock momenti“Rok fotografija je dokument o idealima, o svetu, različitim shvatanjima, tendencijama, raznolikosti među ljudima, toleranciji i širini duha. Upravo kroz dokumentovanje javnih nastupa različitih i raznovrsnih autora iz sveta rok muzike, želimo da prikažemo i da potvrdimo postojanje malog parčeta slobode i boljeg sveta”, pišu autori izložbe.

Posle dugogodišnjeg rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rok fotografije, jedanaest uspešnih izložbi projekta ROCK MOMENTI širom Srbije i bivše Jugoslavije, Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković, u fotografiji prevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za saradnju sa autorima rok fotografije različitih generacija iz različitih gradova Srbije koji su svojim angažmanom kroz izložbenu aktivnost proteklih nekoliko godina doprineli održanju i razvoju tog fotografskog žanra u Srbiji: Zoran Mojsin (EFIAP) – Bor; Miloš Milojević (FSS1) – Zaječar; Nemanja Đorđević (urednik fotografije na internet portalu www.balkanrock.com) – Vranje; Raša Milojević (MF FSS / EFIAP/b / EsFIAP) – Zaječar.

Rock momentiProjekat Rock momenti je 2007. i 2008. godine predstavljen sa izložbom u galerijama u Beogradu, Puli, Banja Luci i Subotici. Projekat “Rok momenti i prijatelji” je u toku 2014. godine realizovan u Kulturnim centrima i muzejima u Beogradu, Knjaževcu, Zaječaru, Boru i Vranju. U toku 2015. godine na izložbi “Rok momenti i prijatelji 2” će biti prikazane nove fotografije u Galeriji Studentskog Kulturnog Centra Beograda, Likovnom salonu u Čačku, u Galeriji Radul Begov konak u Zaječaru, u Kulturnom centru Novog Sada i Gradskoj Galeriji Požega.

Istaknuti umetnik David Vartabedijan o izložbi kaže: “Na fotografijama ovde prisutne šestočlane grupacije okupljene pod zajedničkim imenom “ROCK MOMENTI” sveprisutni rokenrol dokument je vrlo lagano prešao u umetnički pristup. Na postavljenoj izložbi prikazan je deo kako lične tako i kolektivne istorije, a nadasve istorije rokenrola, koji uprkos raznim udarcima ispod pleksusa izdržava sva tmurna previranja i smicalice. Poetika čak šest prisutnih autora je evidentno različita. Upravo je to lepota ove postavke kao i same muzike koju autori prikazuju. Upravo to je i ta nesputana sloboda koju Rokenrol kao umetnost ume da pruži, onima koji shvataju. Zato, posmatrajte ove fotografije, možda ćete se setiti nečega, nekih radosnih detalja iz života, ali svakako ih zapamtite i nemojte zaboraviti da Vam sutra ne bi isto pričali… ROCK MOMENTI otrgnuti od zaborava…”