-

Izložba muzičkih fotografija „Zvuk ženskog srca“ Marine Pešić

izložba fotografija Zvuk ženskog srca Marina Pešić UžiceSamostalna izložba koncertnih fotografija posvećenih damama na bini, „Zvuk ženskog srca“,  autorke Marine Pešić, biće otvorena, simbolično, u ponedeljak 8. marta u Galeriji RTS kluba u Beogradu.

Posetioci će biti u prilici da do 20. marta vide više od 40 fotografija poznatih izvođačica sa domaće, svetske i regionalne scene, iz sveta roka, bluza i džeza, nastalih od 2016. do danas. Kroz Marinin objektiv na poseban način su zablistale Bisera Veletanlić, Gabi Novak, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Tijana Sretković i Jelena Pudar („Neverne bebe“), Maja Cvetković („E-play“), Romana Slačala („Artan Lili“), ali i planetarne zvezde Joan Baez, Beth Hart, Ana Popović, Candy Dulfer, Caro Emerald… Pešićeva je na specifičan način osetila i javnosti predstavila njihovu žensku energiju i emociju, i dragocene trenutke sačuvala od zaborava. Fotografije koje sada prezentuje uglavnom nisu viđene na njenim ranijim izlaganjima. 

izložba fotografija Zvuk ženskog srca Marina Pešić Užice
foto: Aleksanda Ignjatiović

“Izložbu fotografija “Zvuk ženskog srca“ posvećujem damama rok, bluz i džez scene i želim da im na ovaj način iskažem zahvalnost za svaki ton i energiju koju šalju sa bine. Kada vidim ove fotografije vratim se na trenutak na određena mesta, čujem i doživljavam muziku koju volim. Nadam se da sam bar jednim delom uspela i drugima da prenesem tu magiju razmene energije i emocija, koju nam svaki koncert pruža. „ Marina Pešić

Marina Pešić je rođena 1987. godine u Užicu. „Zvuk ženskog srca“ je njena ukupno četvrta, a u Beogradu prva samostalna izložba, uz učestvovanje na još sedam kolektivnih. Od 2016. godine fotografisala je probrane muzičke događaje za novosadski portal Remix Press. Ljubav koju ulaže u svaku koncertnu fotografiju vratila se naklonošću koju prema njenom radu imaju najveći domaći i regionalni sastavi i autori – “Riblja čorba”, Bajaga i “Instruktori”, “YU grupa”, “Kerber” i drugi. 

Marina je dobitnica specijalne nagrade „Glas žene u muzici” na međunarodnom foto-konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” 2017. godine, a 2018. dodeljena joj je plaketa Special Mention na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce”. Njene  fotografije našle su se i na stranicama knjige “Rokenrol u kandžama interneta 2”, autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, kao i na muzičkim albumima: “Zaveštanje” – Kepa & Free Spirits, “Hiljadu pitanja” – Kramer, „Reychel“ – Kler, „Songmaker“, Zona B. Odabrane fotografije Marine Pešić možete pogledati na sajtu www.mocmuzike.rs, kao i na fejsbuk stranici „Moć muzike”.

izložba fotografija Zvuk ženskog srca Marina Pešić Užice
Alison Mosshart (The Kills) – Arsenal Fest, Kragujevac, 21.6.2018

“Nema surovijeg i zahtevnijeg oka od ženskog dok gleda druge žene. Marina Pešić je pak izuzetak – provukavši svoju ljubav prema rock’n’rollu kroz objektiv, ona nam daruje uspomene na kojima je svaka žena uhvaćena u svom najboljem izdanju. Moćne, ranjive, seksepilne i nežne – žene na njenim fotografijama ispisuju koncertnu istoriju, koju Marina neumorno beleži čuvajući te magične trenutke od zaborava.” Jadranka Janković Nešić 

Za realizaciju izložbe posebno su doprineli Radio Beograd 202 i izdavačka kuća Fidbox.  

Najnovije vesti

Izdvajamo