-

Izložba “KOJA – JA IMAM ŠARENE OČI” na Kalemegdanu

Izložba “KOJA – JA IMAM ŠARENE OČI”Povodom 40 godina od izlaska prvog albuma Discipline KičmeSviđa mi se da ti ne bude prijatno“, (1983.) u petak 21. aprila, u 18 časova, otvara se izložba fotografija “Koja: Ja imam šarene oči”, čiji su autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić. Postavka obuhvata dela autora različitih generacija, bogatih fotografskih opusa ali različitih poetika, koje spaja posvećenost, autentičnost, ljubav prema rokenrolu i, u ovom trenutku najvažnije od svega – zajednički doprinos vizuelnom pamćenju jednog od najznačanijeg rok muzičara, beskompromisnog autora, nepokolebljivog Dušana Kojića Koju. Hronološka linija izložbe prati muzički put ovog velikog umetnika kroz objektive Goranke Matić, Predraga Popovića Buce, Stanislava Milojkovića, Andreje Kmetovića i Nemanje Đorđevića.

Izložba će biti postavljena na Platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”, na čijem će otvaranju svirati alternativni rok sastav KOIKOI.

Dušan Kojić Koja – rođen u Beogradu, 14. juna 1961. godine – spada među najuticajnije autore i muzičare rok scene u nekadašnjoj Jugoslaviji, Srbiji i Beogradu. Kroz sastave Šarlo Akrobata i Disciplina Kičme izgradio je reputaciju beskompromisnog stvaraoca, što je svojom originalnošću i inventivnošću snažno doprineo da ovdašnje grupe konačno počnu da razmišljaju o sebi kao delu svetskih muzičkih tokova i prime neophodnu dozu samopouzdanja za upravo takve poduhvate, sledeći primer svog velikog heroja. 

Prvi album Discipline Kičme “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” izašao je 1983. – dakle, pre tačno 40 godina – lansirajući od samog starta autentičan stil sa uticajima klasičnog roka Džimija Hendriksa, samoniklog panka i dadaističkih stihova, da bi potom usledila i remek-dela “Zeleni Zub na planeti dosade” (1989) i “Nova iznenađenja za nova pokolenja” (1991), koja su zauvek promenila lik ovdašnjeg rokenrola, postavljajući nove kreativne standarde za sve buduće generacije. 

Londonskim razdobljem svoje karijere, sa novom internacionalnom postavom po imenu Disciplin A Kitschme, kao i povratničkom fazom nakon toga u Beogradu novog milenijuma, Dušan Kojić Koja ispisao je najubojitije i najneumoljivije stranice pobunjeničke muzike na ovim prostorima. Bez dlake na jeziku, munjevit, duhovit, gizdav i nepokolebljiv, ovaj briljantni ometač neukusa i kolotečine u našim životima, nadvisio je tako svako vreme u kome je delovao – uključujući i ovo današnje – držeći neprestano svojim savremenicima britke lekcije iz etike, estetike i filozofije zen građanstva, za kojima smo oduvek toliko žudeli. 

 

Izdvajamo