fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Izlozba ilustracija TOP 50 Davida Vartabedijana

Izlozba ilustracija TOP 50 Davida Vartabedijana

TOP 50 Davida VartabedijanaIzložba ilustracija Top 50 autora Davida Vartabedijana biće otvorena 1. aprila u galeriji SKCa u Beogradu sa početkom od 19h. Postavka će trajati sve do 12. aprila.

„TOP 50“ je naziv koji aludira na Top liste, u ovom slučaju on predstavlja odabir 50 najdražih (od preko 320 objavljenih) ilustracija nastalih za potrebe rubrike „Hit Strana“ (koja se iz nedelje u nedelju sve do sredine januara 2019. godine, bavila aktuelnom domaćom i inostranom muzičkom scenom) u najstarijem nedeljnom magazinu u Srbiji, „Politikinom Zabavniku“.
Za rubriku „Hit strana“ David Vartabedijan je počeo da radi ilustracije krajem leta 2012. godine, a kompletno uređenje rubrike (tekst, ilustracja, odabir fotografija) preuzeo je od maja 2014.godine pa sve do sredine januara 2019.
Na ilustracijama u kombinovanoj tehnici u spoju crteža i tipografije predstavljeni su mnogobrojni domaći i inostrani muzičari kojima je autor izložbe posvetio prostor u okviru rubrike „Hit Strana“.

O izlozbi:
Izložba „Top 50“ Davida Vartabedijana predstavlja selekciju ilustracija istanutih rokenrol muzičara, koje je autor objavljivao u „Politikinom Zabavniku“ od 2012. do 2019. godine. Naziv izložbe aproprira naslove muzičkih top lista najslušanijih pesama vremena u kom su nastajale. Iščitavanjem asocijativne vrednosti kroz simbole i artefakte, David Vartabedijan je na postmodernistički način ilustrovao domaće i strane izvođače, čije je portrete objedinio sa tekstualnim i tipografskim izrazom. Taj izraz predstavlja delove tekstova pesama muzičara, koji su kroz vreme izmeštali ideološke granice. Analizom prikazanih entiteta u muzici, autor je pronikao u samu srž njihovih subjekata i prepoznavanja zastupljenih identiteta.

Na izložbi su prikazani portreti protagonista različitih muzičkih žanrova, koji su objedinili različite umetničke prakse – od lirske autentičnosti, preko likovne vizuelizacije zvuka, do implementacije elemenata teatra i filma unutar performansa. Ilustrovani rok muzičari predstavljaju autonomne figure određenog ideološkog začelja, prepoznatog kroz svojstvene pokrete, stav, stil i način ponašanja; izgradnjom tih elemenata, prikazane figure bivaju reprezentovane kao simboli određenog muzičkog žanra.
Jelena Pavičević, teoretičar umetnosti

Vartabedijanove teme uvek obrađene do same kosti i podržane specifičnim, naglašeno individualnim odnosom prema klasičnim simbolima, kreću se nikada dovoljno ispitanim graničnim područjima buke, glamura, kempa, moderne mitologije, i svesno, ili ne – magije.
Aleksandar Žikić

Spajajući u sebi crtačke osobenosti i jezik različitih medija, radovi Davida Vartabedijana odlikuju se onom buntovnošću alternativne kulture koja se izvorno vezuje za rokenrol, i koja je njegov očajnički vapaj u orvelovskoj zbilji današnjeg sveta.
Srđan Vučinić