-

NaslovnaVestiVesti iz regionaIzlozba ilustracija TOP 50 Davida Vartabedijana

Izlozba ilustracija TOP 50 Davida Vartabedijana

TOP 50 Davida VartabedijanaIzložba ilustracija Top 50 autora Davida Vartabedijana biće otvorena 1. aprila u galeriji SKCa u Beogradu sa početkom od 19h. Postavka će trajati sve do 12. aprila.

„TOP 50“ je naziv koji aludira na Top liste, u ovom slučaju on predstavlja odabir 50 najdražih (od preko 320 objavljenih) ilustracija nastalih za potrebe rubrike „Hit Strana“ (koja se iz nedelje u nedelju sve do sredine januara 2019. godine, bavila aktuelnom domaćom i inostranom muzičkom scenom) u najstarijem nedeljnom magazinu u Srbiji, „Politikinom Zabavniku“.
Za rubriku „Hit strana“ David Vartabedijan je počeo da radi ilustracije krajem leta 2012. godine, a kompletno uređenje rubrike (tekst, ilustracja, odabir fotografija) preuzeo je od maja 2014.godine pa sve do sredine januara 2019.
Na ilustracijama u kombinovanoj tehnici u spoju crteža i tipografije predstavljeni su mnogobrojni domaći i inostrani muzičari kojima je autor izložbe posvetio prostor u okviru rubrike „Hit Strana“.

O izlozbi:
Izložba „Top 50“ Davida Vartabedijana predstavlja selekciju ilustracija istanutih rokenrol muzičara, koje je autor objavljivao u „Politikinom Zabavniku“ od 2012. do 2019. godine. Naziv izložbe aproprira naslove muzičkih top lista najslušanijih pesama vremena u kom su nastajale. Iščitavanjem asocijativne vrednosti kroz simbole i artefakte, David Vartabedijan je na postmodernistički način ilustrovao domaće i strane izvođače, čije je portrete objedinio sa tekstualnim i tipografskim izrazom. Taj izraz predstavlja delove tekstova pesama muzičara, koji su kroz vreme izmeštali ideološke granice. Analizom prikazanih entiteta u muzici, autor je pronikao u samu srž njihovih subjekata i prepoznavanja zastupljenih identiteta.

Na izložbi su prikazani portreti protagonista različitih muzičkih žanrova, koji su objedinili različite umetničke prakse – od lirske autentičnosti, preko likovne vizuelizacije zvuka, do implementacije elemenata teatra i filma unutar performansa. Ilustrovani rok muzičari predstavljaju autonomne figure određenog ideološkog začelja, prepoznatog kroz svojstvene pokrete, stav, stil i način ponašanja; izgradnjom tih elemenata, prikazane figure bivaju reprezentovane kao simboli određenog muzičkog žanra.
Jelena Pavičević, teoretičar umetnosti

Vartabedijanove teme uvek obrađene do same kosti i podržane specifičnim, naglašeno individualnim odnosom prema klasičnim simbolima, kreću se nikada dovoljno ispitanim graničnim područjima buke, glamura, kempa, moderne mitologije, i svesno, ili ne – magije.
Aleksandar Žikić

Spajajući u sebi crtačke osobenosti i jezik različitih medija, radovi Davida Vartabedijana odlikuju se onom buntovnošću alternativne kulture koja se izvorno vezuje za rokenrol, i koja je njegov očajnički vapaj u orvelovskoj zbilji današnjeg sveta.
Srđan Vučinić