fbpx

-

Naslovna Vesti Vesti iz regiona Izložba fotografija povodom 50 godina Radio Beograda 202

Izložba fotografija povodom 50 godina Radio Beograda 202

U okviru Beogradskog meseca fotografije, povodom 50 godina Radio Beograda 202, predstavljamo neke značajne i zanimljive momente i ljude čije fotografije dočaravaju istoriju ovog radija.

Beograd 202 je prvi radio koji je izašao iz studija i emisije uživo radio na terenu i to na neobičnim mestima (iz aviona, tramvaja, pećine, sa Ade Ciganlije, stadiona, koncertnih sala). Izrastao je u jedini radio koji u kontinuitetu prenosi najbolje koncerte vodećih domaćih i inostranih bendova i organizuje nastupe najvećih i najperspektivnijih domaćih muzičara.

Pored fotografija iz arhive Radio Beograda, predstavljamo i kolekciju Marine Pešić “Potpisano izvan vremena” koja idealno spaja program “Dvestadvojke” i rok fotografiju.
Otvaranje izložbe je u ponedeljak 15. aprila od 18h, u Biblioteci grada Beograda.
Kustos izložbe je Ružica Vrhovac.

“Dvestadvojka” se prvi put čula u etru 27. juna 1969. godine. Od tada do danas ostaje prepoznatljiva po svojim kultnim emisijama, prenosima, najboljoj muzici, drugačijim voditeljima, temama koje ne biraju uzrast i stalnoj komunikaciji sa slušaocima.
Neke od emisija i rubrika koje su “bojile” etar i pomerale granice običnog i tradicionalnog radijskog programa su: Ozon, Indeks i Indeksovo radio pozorište, Krug Dvestadvojkom (koji su, između ostalih radili Momo Kapor i Jovan Ćirilov), Ventilator (autora Zorana Modlija), Sav taj džez, Bluz sat, Disko susret, Poselo, Dragstor ozbiljne muzike, Za vaš magnetofon, Poetski teatar, Ponoćni bioskop, Ružičasti i crni Grand prix. Neke su opstale do danas i to pod starim imenom poput Hita nedelje 202, Klincijade, Dragstora zabavne muzike, odnosno Muzičkog dragstora 202. Neke su modifikovane i pod novim imenom nastavile da “žive” u etru – poput Bluzologije ili Diskoteke plus. Emisija legendarnog Vlade Džeta Demo ekspres godinama je jedino pouzdano mesto za predstavljanje nove domaće rok i pop-rok scene. Da ne zanemarimo i nove emisije koje su osvojile slušaoce: Top lista, Kako da ne, Pravac, Obrati pažnju, Rok razgovori, Hitovi 21. veka, Priče o pesmama, Kućni savet…