-

Izložba fotografija “Novi talas u Nišu, 40 godina posle” u Feedbacku

Izložba - Novi talas u Nišu

U niškom klubu alternativne kulture Feedback u četvrtak, 11. maja u 19 sati otvara se izložba fotografija izbor iz privatnih arhiva „Budućnost – Niš“ Novi talas u Nišu, 40 godina posle. Izložba traje do 25. maja.
Udruženje za prirodu i društvo Multivox, projektom “Novi talas u Nišu, 40 godina posle”, izloženim fotografijama iz sačuvanih privatnih arhiva prijatelja, objavljuje javno, deo bogate umetničke, novotalasne scene nastale u periodu od 1981. do 1989. godine.

U proces prikupljanja građe iz privatnih arhiva, javnim pozivom, uključeni su građani/ke, svedoci, učesnici i akteri sveumetničkog pokreta bivše Jugoslavije, koji je bio zastupljen u muzici, filmu, dizajnu, fotografiji, stripu, modi… savremenoj umetnosti uopšte.

Ustupajući delove svojih ličnih sećanja na ovaj period, oni su učestvovali u stvaranju narativa o važnoj identitetskoj odrednici grada Niša, ali i sadržaja koji će povezati različite generacije na nezavisnoj umetničkoj sceni.

Novi talas je trajao kratko kao i svi značajni umetnički pravci. Preplavio nas je neočekivano i ostavio veliki uticaj do početka devedestih, inicirao stvaranje nove, neponovljive i neodoljive buke nešto pre i posle smrti Josipa Broza, 4. maja 1980.

Za izbor novotalasne muzike biće zadužen Nikola Todorović / Happy House.

Projekat je podržala Lokalna Fondacija Niš.

Najnovije vesti

Izdvajamo