-

NaslovnaVestiVesti iz regionaIzlozba Anamarije Vartabedijan "Rokenrol vode"

Izlozba Anamarije Vartabedijan „Rokenrol vode“

Anamarija-Vartabedijan__Rokenrol-vode-2020Izložba „Rokenrol vode“ je prezentacija nove zaokružene multumedijalne produkcije Anamarije Vartabedijan. Ova celovita izložbena postavka se sastoji od četiri segmenta – originalnih crteža, digitalnih ilustracija, knjiga umetnika – objekata i video animacija.

Otvaranje izložbe je najavljeno za 19. jun 2020. godine sa početkom od 19:30 u Rančićevoj kući, Centar za kulturu Grocka, Majevička 9.

Ilustracije su nastale za autorske projekte – knjige umetnika kao što je „Moje r`n`r nebo“, 2013 – svojevrsni omaž regionalnoj rock sceni (koje su ponovo oživele kao deo scenografije TV serije „Jutro će promeniti sve“ 2018) ali i prvenstveno za potrebe muzičkog animiranog spota „Zvijezda moga sna“, Neno Belan & Fiumens, Dallas records2017. kao i animiranih koncertnih vizuala realizovanih u toku 2018. i 2019. godine za koncerte istog autora, kasnije pretočene u pop-ap knjige umetnika „Zvijezda moga sna“ 2018. (nagrađena 2019. godine na međunarodnom festivalu ilustracije BOOKILL FEST), „Dani ljubavi“ 2019, „Ostani uz mene“ 2019, „Ulicama grada“ 2020.

Anamarija-Vartabedijan_2019Anamarija je dugogodišnji aktivni koncertni rokenrol fotograf i ovaj njen umetnički rad je utemeljen u istraživanju istorijskog konteksta rokenrola, ali i u dugogodišnjoj saradnji sa muzičarima i medijima. Rokenrol vodama plovi sa jednim uverenjem: „Rokenrol je stav, ideal, žeđ za slobodom i boljim svetom. Stremi ka prepoznavanju, povezivanju i komunikaciji. Prelazi granice, osvaja prostore duha, svesti i ljudskosti. Kroz istoriju sveta – putnici pevači su povezivali gradove i zajednice i bili izaslanici kulturnih razmena.“

Radovi problematizuju ideju rokenrola prikazanu kroz vizuelnu integraciju prepoznatljivih fizionomija – aktera regionalne rok scene, amblematike gradova, prirodnih lepota, pisma, univerzalnih simbola, kao i motiva vode i neba koji sve to povezuju. Radovi su ilustracije izabranih pesama i vizuelno prenose poruke univerzalnosti duha, otvorenosti, slobode, tolerancije, istrajnosti, preplitanja kultura i kretanja. Nastali su u kombinaciji crteža rukom na papiru i digitalnih fotografija, upotrebom grafičkih računarskih programa i a realizovani uz pomoć digitalnih tehnologija prezentacije i štampe.

Anamarija Vartabedijan_Ima nas_Omaz rock sceni_2013
Anamarija Vartabedijan – Ima nas, Omaž rock sceni 2013.

Iz predgovora katalogu izložbe:

ANAMARIJA VARTABEDIJAN I KULTURA ROKENROLA

Stvaralaštvo Anamarije Vartabedijan može se sagledati uvidom u raznovrsnost njenog opusa. Uslovno, potrebno je odvojeno posmatrati njeno slikarstvo kao „čist“ plastički sistem – „sliku kao sliku“ i na drugoj strani, bogat likovni angažman u funkciji interpretacija odnosno promocija neke knjige, događaja ili ličnosti. U tim delima ona se služi raznovrsnim sredstvima: fotografijama, instalacijama, video animacijama, muzikom, štampom, digitalnim printovima i crtežima koji su direktni trag njenog tela i duha… Uz fotose i crteže portreta rok muzičara, koji pripadaju njenom „bratstvu“, ona uvek ilustruje nekim atribucijama, stavljajući ih tako u određen poetizovani ambijent iz savremenog sveta, uz „ukrase“ sa formama univerzalnih mitoloških simbola koji doprinose povezivanju ovog doba sa dubinama prošlosti i uma, sa prirodom…

Koristeći konkretne podatke – o likovima muzičara, o ambijentima za koje su vezani, o sadržajima njihovih pesama i njihovim porukama, umetnica ih obogaćuje svojom poetikom, prizorima i simbolima. Nostalgično-sentimentalni prizvuk pojedinih predstava svodi se na „pravu meru“ načinima izvođenja koji nose hladno – stripovski image…

… Anamarija gradi svoju originalnu i bogatu likovnost na osnovama svoga talenta, obrazovanja i senzualnosti. U stvaralčkom opredeljenju, presudan je njen intelektualni stav koji je prerastao u ideologiju – o vremenu i fenomenima čiji je ona svedok.

Značajno je da se izvođačka i likovna aktuelnost njene umetnosti bazira ne samo na ličnom prepoznavanju i osećanju savremenosti, bolje reći saosećanju, već i poznavanju univerzalnih činjenica iz dubina prošlosti, koji su teoretski elaborirani i u umetnosti primenjivani – u raznim vremenima i u raznim vidovima. Stoga, struktura njene umetnosti ima višeznačnost i dragocen je umetnički fenomen izvan okvira vremena na kojem se formalno bazira… kao saučesnik u ovom vremenu i kao posvećeni pedagog, ona oseća potrebu da bez mistifikacije, obrazloži simboliku elemenata koje koristi u stvaralaštvu. Najčešće iz mitologije, psihoanalize, filozofije, nauke… Ona te elemente egzaktno elaborira, dok, istovremeno, mističnost likovnih prizora stvara sopstvenom energijom, znanjem i senzibilitetom…

Na kraju, treba naglasiti da rokenrol kultura – kao deo opšte kulture, nije dobila zasluženu afirmaciju. Ona, svakako, pripada višem nivou civilizacijskog opštenja.

Ljiljana Slijepčević

Najnovije vesti

Izdvajamo